1
Skip to main content

Ausztria szigorítja a határellenőrzést, mert a magyar kormány elítélt embercsempészeket enged szabadon

2023. május 22.
Letenye Média

A magyar kormány több ezer külföldi elítéltet enged szabadon, akik jelenleg embercsempészet miatt börtönbüntetésüket töltik. Az egyetlen feltétel, hogy 72 órán belül elhagyják Magyarországot.

Ez Orbán Viktor magyar miniszterelnök múlt hónap végén kiadott rendelete szerint történik. Az embercsempészek szabadon bocsátása meglepetésszerűen történt, és nem feltétele, hogy hazatérjenek, és letöltsék hátralévő büntetésüket.

A magyar RTL-Klub tévécsatorna rejtett kamerás riportban mutatta be, amint a szombathelyi vasútállomáson öt ember leszállt egy kisbuszról a helyi börtönből. A csatorna kérdésére a Belügyminisztérium nem cáfolta, hogy a bemutatott személyek szabadult emberkereskedők lennének.

embercsempesz

A magyar büntetőjog hosszú börtönbüntetést ír elő az embercsempészetért. A büntetési tétel kettőtől húsz évig terjed. Magyarország a balkáni útvonalon fekszik, amelyen keresztül a védelmet kereső emberek Törökországból Nyugat-Európába utaznak.

„A fogvatartás túl drága“

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azzal indokolta a lépést, hogy a külföldi bűnözők őrizetbe vétele túl drága lenne. Hivatalos adatok szerint jelenleg 2600 külföldi van börtönben Magyarországon, többségük csempészetért elítélt bűnöző.

A Hvg.hu hírportál egy afgán embercsempészről számolt be, aki szabadulása után Franciaországba ment. De sok román, bolgár és szerb embercsempész is Ausztriába, vagy más nyugati országba utazna a magyarországi börtönből való szabadulás után – írta a portál.

Ausztria ingerültségét fejezi ki

Ausztria ingerülten reagált a döntésre. Mint a belügyminisztérium az APA megkeresésére közölte, téma egy „esetleges ellenintézkedés“. „Gerhard Karner belügyminiszter utasította a közbiztonsági főigazgatót, hogy haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a magyar hatóságokkal és készítse elő az esetleges ellenintézkedéseket“ – közölte pénteken a belügyminisztérium.

Az emberkereskedők „a szervezett bűnözés körébe sorolható bűnözők. Brutális tevékenységükkel emberi életeket veszélyeztetnek“ – áll a minisztérium közleményében.

Az SPÖ-Burgenland bírálja Karnert

Karnerrel szembeni kritika érkezett az SPÖ-Burgenland részéről. Roland Fürst tartományi vezető az APA-nak adott nyilatkozatában azt mondta: „Mióta tud a belügyminiszter a magyar kormány több ezer embercsempész szabadon bocsátásának tervéről, és mit tett konkrétan a határigazgatás megfelelő előkészítése érdekében?“. Fürst rámutatott, hogy 2022-ben 712 embercsempészt tartóztattak le, ami 61 százalékkal több, mint 2021-ben. „Most már félő, hogy a magyar börtönökből kiszabadult embercsempészek azonnal folytatják tevékenységüket és Ausztriába is eljutnak“ – szólította fel Karnert az SPÖ tartományi vezetője gyors cselekvésre.

(Forrás: Bányi Kriszta, volksgruppen.ORF.at)

Hírstart friss hírek