1
Skip to main content

A magyarországi online kaszinókkal kapcsolatos felhasználói preferenciák

2023. május 08.
Letenye Média

Az utóbbi néhány évben a szerencsejáték-ipar jelentős átalakuláson ment keresztül: több száz internetes sportfogadási oldal és kaszinó jelent meg, amelyek remek alternatívát kínálhatnak a játékosoknak. Míg korábban a szerencsejáték fő színterének egyértelműen a hagyományos kaszinók számítottak, 2019-ben az online kaszinók éves szinten már közel 60 milliárd dolláros bevételt generáltak, ez a szám 2023-ra pedig várhatóan meghaladja majd a 93 milliárdot is. Nem meglepő tehát, hogy internetes böngészéseink során egyre gyakrabban találkozunk valamelyik online kaszino hirdetésével vagy remek ajánlataival.

A virtuális kaszinók részben annak köszönhetik népszerűségüket, hogy míg egy offline kaszinóba jellemzően nagyobb kezdőtőkével ülnek be a játékosok, ezeken a weboldalakon akár kisebb téteket is rakhatnak a felhasználók, így nem kell feltétlenül egy vagyont költeniük, ha próbára tennék szerencséjüket. A no deposit-bónuszok mellett az elmúlt években egyre elterjedtebbek az 1000 forintos kaszinók, ahol – ahogy a nevük is mutatja – a minimum befizetés 1000 ft, és akár ekkora összeggel is busás nyereményekre csaphatunk le.

De mire is figyelnek az online szerencsejátékosok, amikor kaszinót választanak? Melyek azok a felhasználói preferenciák, amelyek alapján egy adott weboldal kiemelkedhet a többi közül? Az alábbi írásban ezt a témakört járjuk körbe, és bemutatjuk, hogy melyek a legfontosabb szempontok, amiket figyelembe vesznek a magyar játékosok, és milyen trendek uralkodnak a 2020-as évek online szerencsejáték-szcénájában.

slot machine

(1. Forrás: https://pixabay.com/photos/slots-slot-slot-machine-5012428)

Technológiai szempontok

A virtuális kaszinók technológiai fejlettsége mindig is fontos szempont volt a felhasználók körében, amikor kaszinóválasztásra került sor. Egy igazán jó weboldal könnyen kezelhető, átlátható felülettel rendelkezik, amelyen pillanatok alatt elérhetjük kedvenc játékainkat, sőt, akár újakat is felfedezhetünk. A legjobb weboldalakon az átlátható felületet szemet gyönyörködtető dizájn teszi teljessé – hiszen nem mindegy, milyen környezetben űzzük kedvenc hobbinkat, ha órákig valamelyik nyerőgép előtt ülünk.

A magyar játékosok szívesen választanak olyan weboldalt, ahol a magyar nyelv is elérhető, így még könnyebben eljuthatnak a kívánt játékhoz. Fontos számukra emellett, hogy az adott weboldal SSL-titkosítással rendelkezzen, hiszen csak így tudhatjuk biztonságban féltve őrzött személyes adatainkat. A biztonság és az átláthatóság mellett a technológiai fejlettséghez sorolható a fizetési módok széles palettája is, amely szinte elengedhetetlen minden online kaszinóból. Manapság ráadásul egyre több felhasználó dönt úgy, hogy egyenlegét kriptovalutával tölti fel, így rengeteg kaszinó kínál bitcoinos, ethereumos, vagy éppen litecoinos fizetési módokat felhasználóinak, de természetesen a többi szupergyors mód sem hiányozhat.

Ám a legfontosabb, technológiát érintő felhasználói preferencia kétségkívül a mobilalkalmazások megjelenéséhez és elterjedéséhez köthető. Ma már szinte mindenkinek a zsebében lapul legalább egy okoseszköz, amellyel pillanatok alatt csatlakozhat az internethez és megnyithat bármilyen online játékot vagy weboldalt. Ennek következtében egyre több felhasználó választ magának olyan internetes kaszinót, amely mobileszközökkel is kompatibilis.

statisztika

(2. Forrás: https://www.gamblingcommission.gov.uk/statistics-and-research/publication/taking-a-more-in-depth-look-at-online-gambling)

Ahogy azt a fenti, a brit Gambling Commission által közzétett felmérésből is láthatjuk, míg korábban a legtöbb játékos asztali számítógépet és laptopot használt a kaszinójátékok eléréséhez, az elmúlt néhány évben ezen eszközök aránya jelentősen csökkent. Ezzel szemben a mobilos és táblagépes elérések aránya a 2015-ös 23, illetve 16%-ról 2020-ra 50, illetve 18%-ra növekedett.

A piac és a felhasználói preferenciák változását természetesen a virtuális kaszinók sem hagyhatták figyelmen kívül, így ma már könnyen találhatunk olyan weboldalt, amely mobilról is elérhető. Sőt, a legnagyobb kaszinók saját, Androidra és iOS-re egyaránt letölthető alkalmazást is kínálnak felhasználóiknak, így optimalizált környezetben játszhatunk kedvenc címeinkkel akár útközben is.

Játékkínálat az online kaszinókban

A második legfontosabb szempont az online kaszinók felhasználói számára, hogy a választott oldalon széles felhozatal várja őket, hiszen csak ez garantálja, hogy órákon át tartó használatot követően sem unják meg a játékot. A legnagyobb játékosbázissal rendelkező weboldalakon azonban a játékok számára nem lehet panasz: nem ritka, hogy egy weboldal több száz, vagy akár több ezer nyerőgép különböző változatait kínálja, és akkor még nem is beszéltünk a különböző élő vagy asztali játékokról.

A szerencsejáték szerelmeseinek a nyerőgépeknél rendkívül fontos, hogy sok különböző típus közül válogathassanak. Míg a kezdetben csak a hagyományos félkarú rablók és egyéb gyümölcsös alapváltozatokat találhattak ebben a kategóriában a játékosok, manapság már a sorozatos, filmes vagy akár rockzenekaros nyerőgépek a virtuális kaszinók állandó szereplői lettek. Nem is csoda tehát, hogy az igazi fanok már elvárják ezektől az oldalaktól, hogy akár Trónok Harca-, akár Terminátor-témájú nyerőgépre vágynak, pillanatok alatt találhassanak ilyet is a választott kaszinóban.

Bár az élő kaszinójátékok csak az elmúlt néhány évben jelentek meg a virtuális térben, hamar közönségkedvenccé nőtték ki magukat. Ezekben a játékokban ugyanis az történik, hogy az osztó vagy műsorvezető élőben közvetíti a játszmákat egy HD-felbontású kamera segítségével, így a játékosok is még realisztikusabb élményt kaphatnak. Ráadásul lehetőségük van arra is, hogy a chat-funkciót használva írjanak a krupiéknak, így az élő kommunikáció lehetősége is adott. Az élő játékok ma már szinte egyetlen kaszinó felhozatalából sem hiányozhatnak, így jogosan várják el a felhasználók is e kategória meglétét a weboldalakon.

Sok játékos a kaszinózás mellett gyakran a sportfogadási funkciókat is használja, így ők szívesebben választanak olyan weboldalt, ahol mindkét hobbijuknak egyszerre tudnak hódolni. Erre is számos weboldalon van lehetőség, nem ritka ugyanis, hogy az online kaszinók sportfogadási lehetőségeket is kínálnak játékosoknak. Így az sem jelenthet gondot, ha a nyerőgépeket vagy élő játékokat megunva valami másban próbálnánk ki magukat.

Bónuszok, versenyek és VIP-programok

Akár kezdő, akár tapasztalt játékosokról van szó, a bónuszok mindig is kulcsfontosságú tényezőnek számítottak az online kaszinó kiválasztásakor. Ez az a terület, ahol a legnagyobb virtuális kaszinók valóságosan versenyeznek egymással, így tényleg érdemes lehet alaposabban átnézni a különböző bónuszok listáját. A legtöbb weboldalon például elérhető az üdvözlő befizetési bónusz, amivel már kezdő befizetésünk összegét is megsokszorozhatjuk. Egy 100%-os üdvözlő bónusz például azt jelenti, hogy 10 000 forintos befizetés esetén további 10 000 forint ütheti a markunkat, ha felhasználjuk ezt a bónuszt. Ám léteznek olyan kaszinók is, ahol akár 200, sőt 250%-os üdvözlő bónuszt kínálnak – természetesen hozzájuk több játékos is tér be. A welcome bonus mellett sok helyen elérhető a feltöltési, a hétvégi, vagy egy adott napra szóló bónusz.

A bónuszok persze önmagában már nem is lennének elegendők: sok online kaszinó úgy próbálja magához csábítani a játékosokat, hogy különböző versenyeket szervez nekik. A versenyeken való részvétel az esetek többségében díjmentes, és néhány gombnyomással jelentkezhetünk. Ezután már nincs is más dolgunk, csak megnyitni kedvenc élő, asztali játékunkat vagy nyerőgépünket, és indulhat a móka!

Léteznek továbbá VIP-hűségprogramok is, amelyek az alapján jutalmazzák meg a játékosokat, hogy mennyi időt töltenek játékkal az adott oldalon, vagy mennyi pénzt költöttek már ott el. Így 1-es szintről indulva egyre feljebb juthatunk a ranglétrán, és a különböző szintek különféle jutalmakkal kecsegtetnek, legyen szó akár ingyenes pörgetésekről vagy készpénzjutalomról. Bár a VIP-program még nem minden kaszinóban elérhető, a felhasználói preferenciák változásai miatt hamarosan valószínűleg egyre több helyen találkozhatunk vele, és már ma is számos helyen megtalálható.

Feltételek és megforgatási követelmények

Aki valaha járt már online kaszinóban és esetleg be is váltott valamilyen bónuszt, az tisztában van vele, hogy ezekhez a promóciókhoz különböző feltételek és megforgatási követelmények tartoznak. Bizonyos esetekben ezek csak arra kötelezik a felhasználót, hogy néhányszor forgassák meg a felhasznált bónusz összegét, ám egyes oldalakon ezek a feltételek szigorúbbak, így előfordulhat, hogy hosszabb ideig kell játszanunk, mire nyereményünket készpénzre válthatjuk.

Természetesen a bónuszösszeget a weboldalon szabadon felhasználhatják a felhasználók, hiszen ezek a követelmények csak a kifizetés teljesítésére vonatkoznak. Ennek ellenére az online szerencsejáték kedvelői szívesebben választanak olyan oldalt, ahol nem szabnak nehezen teljesíthető megforgatási követelményeket, így hamarabb utalhatják ki számlájukra az internetes kaszinó felületén gyűjtött összegeket.

A legalitást érintő szempontok

A törvényesség szintén kiemelkedően fontos kérdés a magyarországi szerencsejátékosok körében. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen gondoljunk csak bele: csak úgy lehetünk biztosak benne, hogy fair bánásmódban részesülünk és a jogszabályoknak megfelelő környezetben játszunk, ha valamelyik licencelt online kaszinó felületén regisztrálunk.

Magyarországon a szerencsejáték törvényességének betartásáról a Szerencsejáték Felügyelet gondoskodik, ám hatáskörük nem terjed ki a külföldi szereplőkre, ez már az EU feladata. Ettől függetlenül azonban elengedhetetlen, hogy a választott weboldal törvényes keretek között működjön. Erről a legtöbbször a főoldal alján vagy az oldalon található cégadatok között tájékozódhatunk, és minden tapasztalt szerencsejátékos kiemelt figyelmet fordít rá.

Ügyfélszolgálat és támogatás

Még a legjobb, legmegbízhatóbb online kaszinókban is előfordulhat, hogy akár a regisztráció során, akár azt követően, a bónusz felhasználásakor valamilyen problémába ütközünk, amit szeretnénk a lehető leggyorsabban megoldani. Számos online kaszinó élőchat-funkciót biztosít ebben az esetben, ami azt jelenti, hogy a játékos valós időben jelezheti problémáját az egyik ügyfélszolgálati munkatársnak, aki igyekszik perceken belül megoldani azt.

Bár valamilyen támogatást minden kaszinó kínál ügyfeleinek, a magyar felhasználók is előnyben részesítik azokat a weboldalakat, ahol az élő chat is megtalálható a funkciók között. Fontos megemlíteni azonban, hogy a legtöbb online kaszinóban a kommunikáció angol nyelven történik, így valamilyen szintű idegennyelv-tudásra szükségünk lesz, ha így szeretnénk megoldani problémánkat.

Összegzés

Az online kaszinók óriási fejlődése az elmúlt években lett igazán látványos. A legjobb weboldalakon már felhasználóbarát, vizuálisan is lenyűgöző felhasználói felület várja a játékosokat. Emellett a játékfelhozatal szintén fontos tényező a játékosoknak, és persze jogosan várják el azt is, hogy a kínálatban szereplő játékok megfeleljenek a kor által támasztott igényeknek. A különböző bónuszok és promóciók sem hiányozhatnak a legnépszerűbb virtuális kaszinókból, és előnyös, ha ezekhez fair követelmények tartoznak. Sokaknak persze az is fontos, hogy a választott legális kaszinóban valós időben léphessenek kapcsolatba az ügyfélszolgálattal.

A folyamatosan változó felhasználói preferenciák és a napról napra fejlődő technológiának köszönhetően a virtuális kaszinók jövője kiszámíthatatlan, az azonban teljesen bizonyos, hogy a jövő weboldalai is számos megbízható fizetési móddal és még immerzívebb játékélménnyel fogják várni a felhasználókat, ami alapjaiban határozhatja meg a jövő trendjeit.

Hírstart friss hírek