Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nagyanyáink így sütötték -Letenye-

 „NAGYANYÁINK ÍGY SÜTÖTTÉK A RÉTEST: TÁNCCAL, ZENESZÓVAL” néphagyomány-ápolás Letenyén a Városi Óvodában (szakmai nap 2011. 01. 26.).

A Letenyei Városi Óvodában január 26-án korán nyílt ki az óvoda kapuja, mivel színes programra készültünk a gyermekeknek és az érdeklődő vendég óvónőknek, akik, Zala megye 10 településének óvodáiból érkeztek hozzánk.

Hagyományteremtő rendezvényünk célja, a népi kismesterségek, népszokások bemutatása, népies ételek kóstolása, helyben készítése volt. Harmadik alkalommal került sor a program megszervezésére. Minden évben igyekszünk valami újat kitalálni, idén a rétes sütésre került a választás. Ehhez segítségünkre voltak nyugdíjas dolgozóink ( Áttal Jánosné, Horváth Dénesné, Tukszár Istvánné és a társ intézményből, az általános iskolából, Stefán Vincéné nyugdíjas pedagógus), akik a rétest a vendégek előtt készítették el. A mi vidékünkön rétest búcsú - mindenszentek-lakodalom és halotti tor idején volt szokás elkészíteni. A hagyományos ízek az almás – túrós – meggyes – tökös-mákos és a káposztás rétes. A mai napon mi túrós rétessel kedveskedtünk vendégeinknek, amit barackkal, meggyel, és rizzsel ízesítettünk. Az ügyes kezek pillanatok alatt nyújtották, töltötték a finom desszertet.

A szülők, nagyszülők és dolgozók segítségével kiállítást rendeztünk be tornaszobánkban népi használati eszközökből, tárgyakból, szőttesekből.

A nap folyamán vendégeink voltak Letenye Város Mákvirág Citerazenekara, vezetőjük Cselényi József Attila. Az óvodás gyermekek és az óvónők a citerások kíséretével tréfás, vidám népdalokat adtak elő, és közös népdal tanítására is sor került.

Nagy sikert aratott Végh Lászlóné néptánc-oktató táncháza, amibe a vendégeink is örömmel kapcsolódtak be. Tánclépéseket tanulhattak meg és vihettek haza óvodáikba, a sok-sok egyéb újdonság mellett, ami felért egy szakmai továbbképzéssel. Ezt követően Fischli Eszter óvónő egy népmesével kedveskedett a gyerekeknek és az egybegyűlt hallgatóságnak

A program zárásaként jóízűen falatozhatott mindenki a népies ételekből (cukros – tepertős – sajtos – krumplis pogácsák, hájas kráfli, kukorica és tejes-prósza, kötrétes, szív és bárány alakú pörköltcukor torta stb.).

A vendégek sok-sok élménnyel gazdagodhattak, amit fotókon meg is örökítettek. A csoportszobákat körbejárva is ötleteket gyűjtöttek, amit a napi munkájuk során fognak alkalmazni. Elmondásaik szerint egy igen gazdag és tanulságos szakmai napot tudhatnak maguk mögött.

A mai nap sikeréhez nagyban hozzájárult a Városi Óvoda minden dolgozója, a finomságok pedig a szülök, nagyszülők keze munkáját dicséri. Írta: Friman Jánosné óvodavezető, Csökölyné Tóth Ágota szakmai munkaközösség vezető. Fotók: Letenye Média.