Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szülők, mamák is meséltek -Letenye-

  A könyvekben minden benne van”.

 

Janikovszky Éva így írt erről.

Mi a könyvek titka. Az, hogy minden bennük van. Nemcsak a tündérek, a manók, királykisasszonyok, a gonosz boszorkányok, hanem én is meg te is, örömeinkkel, gondjainkkal, vágyainkkal, bánatunkkal, benne van a jó meg a rossz, az igaz és a hamis, a természet, a világmindenség; ez mind, mind elfér a könyvekben. Nyisd ki a könyvet! Megosztja veled minden titkát.”

E gondolatok után szeretném bemutatni az Andrássy Gyula Általános Iskola könyvtárának tevékenységeit.

A Zala Megyei Önkormányzat Pedagógiai Intézete vezetésével 2009. februárjában „Könyvtári szolgáltatások fejlesztése Zalában” címmel nyújtott be pályázatot a letenyei Andrássy Gyula Általános Iskola a TÁMOP „Tudásdepó-Expressz” – A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében: könyvtárhasználók igényeinek hatékonyabb kielégítését célzó szolgáltatás-fejlesztés című felhívására. A pályázatunkat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, ill. a képviseletében eljáró Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága kedvezően bírálta el.

Iskolánk a TÁMOP 3.2.4 -08/1 – 2009 -0025 Könyvtári szolgáltatások fejlesztése Zalában című konzorciumi pályázaton 965 600 Ft támogatást nyert.

A megvalósítás időtartama: 2010. 07. 01. – 2011. 10.31.

A projektet Zala Megyei Önkormányzat Pedagógiai Intézete 6 konzorciumi taggal együtt valósítja meg:

 • Andrássy Gyula Általános Iskola Könyvtára, Letenye

 • Apáczai ÁMK Könyvtára, Zalaegerszeg

 • Móra Ferenc Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Könyvtár, Zalakaros

 • Petőfi Sándor Emlékkönyvtár, Gelse

 • Vajda János Gimnázium Könyvtára, Keszthely

 • Zrínyi Miklós ÁMK Könyvtára, Murakeresztúr

Kiemelt céljaink: a könyvtárhasználók igényeinek hatékonyabb kielégítését célzó szolgáltatásfejlesztés, elektronikus szolgáltatások fejlesztése, a formális oktatáson kívüli ismeretszerzés és tanulás szolgálata, olvasás népszerűsítése.

A fenti célok elérését az alábbi tevékenységek segítségével tervezzük:

 • helyi szükségleteken alapuló könyvtári szolgáltatások fejlesztése, a felhasználók igényeinek megfelelő elektronikus könyvtári felület létrehozása

 • a felhasználók információszerzési és tanulási igényeinek támogatása a könyvtári portálon

 • olvasáskultúra fejlesztését segítő helyi programok megvalósítása, elsődlegesen az iskoláskorúak és a hátrányos helyzetűek igényeinek megfelelően

 • új társadalmi csoportok bevonása, különböző helyi programokkal

 • könyvtári szolgáltatások népszerűsítése

 • interaktív könyvtári honlapot hoz létre a konzorcium, mely hozzáférhetővé teszi a tagok interaktív katalógusait és online tartalmakat is;

 • dokumentumok retrospektív feldolgozása;

 • könyvtári szolgáltatások népszerűsítése (könyvtárismertető kiadvány megjelentetése ill. könyvtárbemutató);

 • a közös honlapon közhasznú információk hozzáférhetővé tétele.

A közös honlap címe: http://konyvtar.zalai-oktatas.hu/

Tervezett könyvtári programok az Andrássy Gyula Általános Iskolában,
a 2010-2011-es tanévben.


 

Az iskola vezetésétől nagy támogatást kapunk. Ezért is kapcsolódtunk ehhez a pályázathoz, kihasználva a lehetőséget az olvasás népszerűsítésére. Olyan programokat terveztünk, melyek illeszkednek az eddigiekhez, de kibővítik, megújítják azokat.

 • Olvasni jó, az olvasás öröm, az olvasás gazdagít! E témakörben tartjuk meg a következő rendezvényeket.

Iskolánk csatlakozott a „Családi olvasás éve” felhíváshoz. A Népmese napján és az - Iskolai könyvtári világnapon mesevándorok illetve szülők olvasnak fel. Sor kerül totóra és kiállításra.

Minden lehetőséget megteszünk azért, hogy az olvasás méltó rangját visszaállíthassuk. Érdekes emberek a könyvtárban címmel, helyi költőt hívunk találkozóra.- Szavalóversenyt minden év tavaszán tartunk.

 • Hagyományápolás fontos feladat iskolánkban.

- Alkotó délutánokat rendezünk évszakokhoz, ünnepekhez kapcsolódva, melyben helyet kap egy helyen az irodalom, a zene és a képzőművészet is. - Helytörténeti vetélkedőre és kiállításra névadónkra emlékezve az „Andrássy Napokon” kerül sor.

 • A Letenye környéki iskolák és óvodák létrehozták a Letenye és Környéke Iskolaszövetséget, velük közösen tartjuk meg a Kistérségi szakmai napokat.

 • A Föld napja, a Víz világnapja, a Madarak és fák napja Projektnapok lehetőséget biztosítanak az olvasásfejlesztésre, és népszerűsítésére.

 • Játékos Suliváróval ismertetjük meg iskolánkat a leendő óvodásokkal és szüleikkel.

 • Szülők iskolája programsorozatot tartunk.

 • A nyárra is várjuk az olvasókat „Ha kedd, akkor könyvtár” – „Hűsölő – Olvasó” – Olvasódélutánokat szeretnénk szervezni.

Tájékoztatóm nem teljes, csak a legfontosabb programjainkat emeltem ki. Iskolánk arra törekszik, hogy könyvtárunk jobb hatékonysággal szolgálja a minőségi oktatást, szolgáltatásaival járuljon hozzá az olvasási és digitális kompetenciák fejlesztéséhez.

Szeptemberben a következő programok zajlottak le iskolánkban:

 

 • Az Andrássy Gyula Általános Iskola Könyvtára rajzpályázatot hirdetett a „Könyvtári szolgáltatások fejlesztése Zalában” projekt és a „Családi Olvasás Éve 2010” programok keretében, a „LEGKEDVESEBB MESÉM” címmel.
   

A felhívásra összesen 103 munka érkezett, ebből 78 került kiállításra, közülük 20-at díjaztunk is.

 

 

Helyezettek:

 

Legkedvesebb mesém rajzpályázat eredményei

 

1. évfolyam

 

I. Filó Júlia 1.a
II. Orsos Krisztina 1.b
III. Vukics Hanna 1.a

3. évfolyam

I. Horváth Regina 3.a
II. Szakony Valentina 3.b
III .Kovács Marcell 3.a

4. évfolyam

I. Horváth Anikó Magdolna 4.b
I. Kele Martin 4.a
II. Baranyi Regina 4.a
III. Bicsák Izabella 4.b

5. évfolyam

I. Németh Gabriella 5.a
I. Horváth Titanilla Vanda 5.a
II. Cséplő Péter 5.a
II. Dávid Anasztázia 5.a
III. Cser Leila 5.b

6. évfolyam

I. Gergő Veronika 6.a
II. Kálmán Cintia 6.a
III. Kuzma Sárlott 6.a

8. évfolyam

I. Orsós Nikolett 8.b
II. Gábriel Genovéva 8.b

 

 • Szeptember 28-29-30-án a „Családi olvasás éve”programok keretében szülők, nagyszülők meséltek, olvastak az osztályoknak meséket, történeteket.
  Sor került beszélgetésre is. A 10 felnőtt meghívott vendég találkozott a diákokkal, tanárokkal; - összesen 159 fő vett részt a rendezvényen.

 • Szeptember 30-án a Népmese napján mesevándorok járták a termeket és egy-egy mesével ajándékozták meg iskolánk 334 fős tanulóifjúságát és pedagógusait.

Mesevándoraink voltak: Kránicz Alexandra 8.b

Oláh Norbert 8.b

Simonka Noémi 8.a

Varga Viktória 8.b

Vörös Bernadett 8.a

 

Bekapcsolódtunk a „Családi olvasás éve” programjába is, melynek elsődleges célja az olvasás méltó rangjának visszaállítása, az olvasás valamennyi funkciójának tudatosítása, az olvasási kompetenciák fontosságának hangsúlyozása, változatos és érdekes olvasásfejlesztő és - népszerűsítő programok szervezése révén a könyvtárakban, ezen keresztül a könyvtárak szerepének meghatározása és fontosságuk bemutatása az olvasóvá nevelés folyamatában.

Az Andrássy Gyula Általános Iskola programjaival, a TÁMOP 3.2.4 projekt segítségével vesz részt az olvasóvá nevelésben, az ismeretszerzés és a tanulás szolgálatában.

 

Be akarjuk bizonyítani, hogy olvasni mindenkinek érdemes!

 

A könyvet szép, de csalfa tündér lakja:

Ha fölnyitod, megkapja szívedet, és fölvisz a legragyogóbb csillagra…” (Petőfi Sándor)

Letenye, 2010-10-06

Varga Ferencné
könyvtáros, projekt szakmai vezető