Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zalai repülőtéren robbantott fel egy gépet az orosz maffia

Az oroszországi Szocsiban elfogtak egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett egy orosz teherszállító repülőgép elleni pokolgépes támadásban, amelyet 19 évvel ezelőtt követtek el a sármelléki repülőtéren - közölték  oroszországi hírportálok.
A férfi, akinek a neve nem szerepel a beszámolókban, tagja a jekatyerinburgi Sirokov-Arhipov bűnbandának. Az illetőt letartóztatták, és újra nyomozást indítottak ellene.
1994 március elején a sármelléki repülőtéren pokolgépes robbantás szétszaggatta egy IL-76-os típusú teherszállító repülőgép egyik hajtóművét. A nyomozás során fény derült arra, hogy a bűntény az orosz alvilági leszámolások része volt. 

sarmellek-robbantas.jpg

A jekatyerinburgi maffia egyik vezére, Nyikolaj Sirokov és az Uralmas gépgyárban szerveződött, Szergej Kurgyumov vezette bűnbanda között 1993-ban kíméletlen háború kezdődött a befolyási övezetek újrafelosztásáért. Sirokov attól tartott, hogy a leszámolások őt is elérik, ezért Budapestre tette át a székhelyét. Mint az Ural Trade kereskedőház alelnöke, illetve az Ural Region vállalat vezérigazgatója közvetítőként lépett fel az ellenőrzése alatt álló Ural légitársaság és az African Airlines között.
Sirokov előzőleg Magyarországra küldött egy Il-76-os és egy An-32-es teherszállító gépet, amelyet bérbe akart adni az afrikaiaknak, de az Uralmas banditái testőreivel együtt végeztek vele.
Sirokov Jekatyerinburgban maradt "helytartója", Georgij Arhipov tudomást szerezve a gyilkosságról, azt feltételezte, hogy az Ural légitársaság "gazdát" akar cserélni, és bosszút esküdött. Egy Chrysler mikrobusszal és egy Zsigulival különítményt küldött Budapestre. Öt kilogramm robbanóanyaggal és arzenálnyi fegyverrel akadálytalanul eljutottak a banditák a sármelléki repülőtérre, és időzített bombával március 3-án hajnalban felrobbantották az Ural légitársaság Il-76-os gépének hajtóművét. Ezután a légitársaság igazgatójával is végeztek Moszkvában.
A 90-es évek elején létrehozott Sirokov-Arhipov bűnszövetkezet tagjainak többsége 1995-ben rendőrkézre került, ügyükben 2002-ben született ítélet. A mintegy 15 tagú bűnbanda terhére róttak tucatnyi gyilkosságot, rablótámadásokat, lopásokat és zsarolásokat. A Szocsiban elfogott férfit gyilkossággal is gyanúsítják. MTI