Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.10.19

Zalai ingatlanpiaci körkép

A legfrissebb elemzések azt mutatják, hogy a hónapokkal ezelőttihez képest egyedül az irodapiacon javultak egyértelműen a kilátások. A szakértők szerint az ingatlanpiaci kilátások ugyan túl vannak a csúcson, de még mindig egyértelmű derűlátást tükröznek. De nézzük milyen folyamatok játszódtak Zalában a mögöttünk hagyott időszakban! Hogyan is fest 2017 őszén a térség ingatlanpiaci körképe?

 

zalaegerszeg-belvaros.jpg

(Zalaegerszeg belvárosa)


Ingatlanvásárlási helyzetkép a térségben két év távlatából


A legtöbben még jól emlékszünk arra, hogy már 2015 nyara után az ingatlanpiac folyamatosan lendületéről volt tele a sajtó. A főváros esetében azóta egyre több lakás cserél gazdát, nőtt a befektetési célú ingatlanvásárlás is. A lendület valamivel mérsékeltebben volt tapasztalható az ország más pontjain, így Zala megyében is.

Nem véletlen ez, hiszen akkor még befektetési célból csupán ott volt megfigyelhető ingatlanvásárlás, ahol nem kellett félni az ingatlanok értékének csökkenésétől. A Zala megyei ingatlanpiacon, a befektetési célú vásárlások terén a fellendülés ekkor még nem éreztette hatását. Ebben az időszakban szinte kizárólag a zalaegerszegi eladó lakásokról volt elmondható, hogy valamivel gyorsabban cserélnek gazdát, mint a vidéki ingatlanok, hiszen utóbbiak értékesítésére sokszor évekig is várni kellett.


Zalaegerszeg továbbra is kivételes helyzetben


A városi miliőhöz ragaszkodók számára továbbra is Zalaegerszeg jelenti az egyik legkézenfekvőbb megoldást. 2017-ben viszont az elmúlt évekhez képest némi változás állt be eladói és vásárlói oldalról egyaránt. Az ingatlanok átlagárai tekintetében jelentős emelkedést tapasztalhatunk, ami egyáltalán nem mond ellent a Zalaegerszeghez hasonló helyzetben lévő városokban zajló folyamatoknak.

A városban a mögöttünk hagyott 5 évben az átlag négyzetméter ár 154 ezer forintról 195 ezer forintra nőtt, ami nem csekély, 41 ezer forintos emelkedést jelent. A lakóingatlanok közül 2017 nyarán a legmagasabb négyzetméter ár 410  ezer forint volt, a legalacsonyabb 94 ezer forint.

A csaknem 60 ezer lelket számláló megyeszékhely belvárosában havi 150 ezer forint alatt nemigen találunk üzleti célból bérelhető lakást, ráadásul az elmúlt hónapok tapasztalatai szerint jelenleg a belvárosban igen „sovány” a kínálat bérlés tekintetében. Az sem sokat segít a helyzeten, hogy a városközponttól távolabb ugyan már könnyebben tudunk lakást bérelni, de egy 3-4 szobás újépítésű társasházi lakás havi bérleti díja sem kevesebb 110-115 ezer forintnál.

Felújításra szoruló kisebb családi házakhoz és lakásokhoz ellenben már 4-10 millió forint között is hozzájuthatunk. Az ingatlanértékesítők szerint mindenekelőtt annak érdemes saját házat vagy lakást vásárolni a városban, akik hosszú távra terveznek munka terén. Az ingatlanárak ugyanis nagyságrendekkel kedvezőbbek a fővárosi áraknál.


Növekvő ingatlanárak a térség egyéb városaiban is


Keszthely élénk turizmusa miatt mindig is népszerű volt. Az idei évben a városban és környékén szintén jelentős mértékben növekedtek az ingatlanárak. Itt a lakóingatlanok között 2017 nyarán 453 ezer forint volt a legmagasabb négyzetméter ár, de a legalacsonyabb érték is meghaladta a 137 ezer forintot. Ha tekintetbe vesszük, hogy a 2007-2008-as gazdasági válság milyen mértékben küldte padlóra az ingatlanárakat – amely nem mellesleg 2014-ben érte el a mélypontot a településen – akkor az emelkedés laikus szemmel nézve is szembetűnő.

 

A városban és környékén főleg a 12-13 millió forint alatti lakások értékesíthetők a legjobban, igaz nőtt a kereslet a városközpontban eladó házak, lakások, apartmanok iránt is. Nagykanizsán és más városokban nagyjából hasonló a helyzet. Ellentétben az utóbbi szomszédságában elterülő – például Szepetnekhez hasonló néhány ezer fős – falvakkal.

Az ilyen településeken kiadó ingatlant nagyon nehéz találni, családi házhoz és hozzá tartozó nagy telekhez viszont hozzájuthatunk. A durván 100-120 négyzetméteres családi házak 14-16 millió forintért kelnek el, míg a kisebb – esetleg felújításra szoruló – ingatlanok 7-9 millió forintért is megvásárolhatók.