Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.02.24

Zalában a letenyei kirendeltség területén legmagasabb az álláskeresők aránya

Tavaly óta 20 százalékkal csökkent az álláskeresők száma Zala megyében, január végén 9462 álláskereső szerepelt a kirendeltségek nyilvántartásában, 2,4 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban - közölte a kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya szerdán az MTI-vel.

 

letenye-munkaugyi-kirendeltseg.jpg

 

Az elmúlt évben a pályakezdők száma is folyamatosan mérséklődött Zalában, január végén a nyilvántartott álláskeresők 10 százaléka volt pályakezdő,
A hivatal tájékoztatása szerint tavaly decemberben a kirendeltségeken 8644 álláskeresőt tartottak nyilván, 800-zal kevesebbet, mint idén januárban. Az adatok azt mutatják, hogy az elmúlt években 2013-ig évente 15-20 százalékkal emelkedett januárban az álláskeresők száma.
Zala megyében az év első hónapjában 7,5 százalék volt a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva, míg tavaly januárban 9,2 százalék. Az álláskeresési ráta Lenti és Zalaegerszeg térségében a legalacsonyabb, 5,9 százalék, míg a legmagasabb a letenyei kirendeltség területén, ahol 9,7 százalék az álláskeresők aránya.
Januárban 1751 álláskereső kérte nyilvántartásba vételét a kirendeltségeken, közülük 140-en első alkalommal szerepelnek a nyilvántartásban. Az ismételten álláskeresővé válók (1,6 ezer ember) több mint fele egy éven belül került újra nyilvántartásba, 20 százalékuknál viszont már 4 évnél is hosszabb idő eltelt a regisztrációból való kikerülésük óta.
A foglalkoztatók 750 új álláshelyet jelentettek be januárban, a legnagyobb számban szakképzettséget nem igénylő munkát ajánlottak az álláskeresőknek. MTI