Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.06.03

Zala balatoni településein kezdik a héten a szúnyogirtást

A sok eső, a megáradt folyók és a meleg időjárás miatt egyre több helyen és gyorsabban fejlődnek a szúnyogok, így az ország számos településén számítani lehet a szúnyogok tömeges megjelenésére.

A rengeteg eső hatására ezerszám alakultak ki a szúnyoglárváknak ideális tenyészőhelyek. A pocsolyák, árokpartok, ház körüli vízgyűjtők töredékét lehet csak szervezett módon biológiai lárvairtószerrel kezelni. Sokat lehet tenni a szúnyogok elszaporodása ellen azzal, hogy a lakókörnyezetünkben lévő, vízzel teli vödröket, kaspókat kiürítjük.

balaton-szunyogirtas-1.jpg

(Fotó: archív. Szúnyogirtás a Balatonnál. MTI/Varga György)

A szúnyogirtás során felhasznált készítményt nagyon kis mennyiségben juttatják ki, mindössze 0,5-0,8 litert használnak hektáronként, ami kevesebb mint 1 gramm hatóanyagot jelent. Az irtószert légi és földi úton juttatják ki a szakemberek.
A légi permetezés során az esti órákban, röviddel naplemente előtt terítik a szakemberek az irtószert, amely emberekre, háziállatokra és növényekre nem veszélyes, az a szabadban néhány óra alatt lebomlik.

A földi permetezést naplemente után, a késő esti, éjszakai órákban végzik, így ez a méhekre nem jelent veszélyt. A munkálatokat végző szakemberek a méhészeket minden esetben tájékoztatják a permetezések idejéről és helyszínéről. A permetezéseket kizárólag a települések belterületein végzik.

A heti menetrend

Június 5-én Balatongyörökön lesz légi szúnyogirtás, 6-án Gyenesdiáson, Keszthelyen és Vonyarcvashegyen jelennek meg az égen a permetező repülők. Június 7-én Alsópáhokon, Felsőpáhokon, Hévízen, Sármelléken és Zalakaroson permetezik a vérszívókat, míg június 8-án Cserszegtomajon lesz légi kémiai szúnyoggyérítés - értesült honlapunk Cseresznyés Dánieltől, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől.