Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.07.29

Vonuló tűzoltóautónak hajtott egy Peugeot Becsehelyen

Írásunk aktualitását a múlt heti (Az eset Becsehelyen a tótszentmártoni elágazónál történt. A Szerk.) Zala megyei eset alapozza meg, amikor is a Nagykanizsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépjárműfecskendőjébe káreset felé tartó úton hátulról belehajtott egy jármű. A kis sebességnek és a szerencsének köszönhető, hogy nem lett nagyobb baleset és személyi sérülés az ütközésből. A tűzoltógépjármű az útját folytatni nem tudta, ezért a Lenti kollégák érkeztek helyettük a kárhelyre.

 

becsehely-tuzolto-auto-baleset-1.jpg

 

becsehely-tuzolto-auto-baleset-2.jpg

 

Az ilyen és ehhez hasonló esetek elkerülése érdekében a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a járművezetőket, hogy:

 

- a megkülönböztető jelzéseket, vagyis a villogó kék fényjelzést és szirénát használó gépjárművek részére minden járművel, minden helyzetben adjanak elsőbbséget, és annak akadálytalan továbbhaladását félrehúzódással vagy a szükséghez képest megállással tegyék lehetővé.
- az ilyen fényjelzést használó, álló járművet megközelíteni, vagy mellette elhaladni csak fokozott óvatossággal szabad.
- a forgalomban haladó, megkülönböztető jelzést használó járművet megelőzni tilos, sőt, kötelező megtartani a veszélyhelyzetet kizáró követési távolságot.
- gyér forgalom esetén a külső sávba kell lehúzódni, míg nagy forgalom esetén a belső sáv bal szélére és a külső sáv jobb szélére kell húzódni, így biztosítva a szabad utat          középen az ott áthaladó tűzoltó járműveknek.
- soha ne lépjünk hirtelen a fékre, hiszen azzal a szirénázó járművet is hirtelen fékezésre kényszerítjük. E helyett nézzünk szét és mérjük fel, hogy merre tudunk lehúzódni, - indexeljünk le, ez által jelezve, hogy észleltük a megkülönböztető jelzést használó járművet, majd fokozatos fékezéssel húzódjunk le.
 - fontos tudni azt is, hogy a tűzoltógépjárművek nagy súlyukból adódóan lassabban blokkolnak, majd lassabban is gyorsítanak újra fel, mint a személygépjárművek, így ennek érdekében is nagyon fontos, hogy ne a hirtelen fékezés vagy megállás módszerét alkalmazzuk.
 - autópálya, autóút leállósávján a megkülönböztető jelzést használó jármű közlekedhet, így annak minden esetben szabad teret kell biztosítani.

Reméljük, hogy a fenti rendszabályok betartásával elkerülhetőek a jövőben a múlt hetihez hasonló balesetek - hívta fel a figyelmet a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.