Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.08.11

Visszaeső állatkínzó áll bíróság elé Zalában

Egy 1979-ben született szentpéterúri férfi az ingatlanán láncra kötve tartott egy közepes testű keverék kan kutyát. Az állat megfelelő ellátásáról, alapvető szükségleteinek kielégítéséről nem gondoskodott, elégséges mennyiségű és minőségű élelemmel nem látta el, továbbá a rendszeres vízzel való ellátását sem biztosította.

A tartós, legalább 35 napig fennálló elégtelen táplálás és ivóvízellátás következtében az eb súlyos fokban lesoványodott, dehidratálttá vált. Testtömegcsökkenése több, mint 20 %-os volt, ami senyves kondíciónak felel meg.

Éheztetése és az ivóvíz megvonása veszélyeztette az állat egészségét, hiszen a létfenntartáshoz szükséges fehérjék, aminósavak, zsírok, vitaminok és ásványi anyagok hiányában a szervekben működészavar és idült szervi károsodások léphetnek fel. Az éhezés és szomjazás a szokásosnál erőteljesebb kínokkal és fájdalommal járt, az állatnak különös szenvedést okozott.

Január 21.-én a vádlott rendőri intézkedésre került sor, a vádlott ekkor a kutya tulajdonjogáról lemondott, így az ebet az állatvédők állatorvoshoz szállították, majd a Bogáncs Zalaegerszegi Állatvédő Egyesület által fenntartott állatmenhely fogadta be.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség a visszaesőnek minősülő vádlottal szemben állatkínzás bűntette miatt emelt vádat - tájékoztatta honlapunkat dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.

allatkinzas-2.jpg

(A fotó Illusztráció)