Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.10.04

Vendégváró biciklis túrák Zalában

Az elmúlt hetekben beköszöntött az ősz, így nemcsak a nyári kánikulának inthetünk búcsút, de azoknak a klimatikus viszonyoknak is, amelyek júniustól szeptemberig meglehetősen kedvezőtlen feltételeket jelentenek a kerékpárosoknak.

Az elmúlt évtizedekben Magyarországon jelentősen nőtt azoknak a településeknek a száma, ahol kifejezetten ráépítettek a kerékpáros turizmusra. Az európai uniós pályázatoknak köszönhetően a legtöbb régióban minőségi bicikli utak épültek ki, ráadásul ezek többségének környezetében számos látnivaló is akad. Zala megye nem pusztán hazánk egyik legszebb vidéke, de jól kiépített bringás útvonalakkal is rendelkezik. A közismert tájképek mellett a régióban több rejtett szépség is akad, ezeket gyűjtötte össze az egyik ismert kerékpáros oldal.

 

kerekpartura.jpeg

 

Zala-völgyi kerékpárút


 

A közelmúltban megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően a méltán népszerű Zala-völgyi kerékpárút immár Zalalövőtől egészen Teskándig vezet. A fejlesztés során Zalaszentgyörgynél egy színvonalas kerékpáros pihenőt is kialakítottak. A kerékpáros nyomvonal Bagod és Teskánd között az új Zala-hídnál keresztezi a mostani vasúti pályát. Kevesen tudják, de mivel az útvonal közvetlenül a híd alatt halad át, árvíz esetén a kerékpárútnak ez a szakasza le van zárva. Teskándon az arra látogató turisták számára egy kerékpáros fogadótér és parkoló is kialakításra került. A Zala-völgyi kerékpárút egyes szakaszai eltérő ütemben épültek, a Zalalövőtől Bagodig vezető több mint 10 kilométeres szakasz építési munkálatait például már 2006 nyarán megkezdték. A szóban forgó kerékpárnyomvonal egyébiránt a FelsőőrKis-Balaton útvonal része, ami zavartalan kerékpározást tesz lehetővé a környező települések között. A munkálatok megkezdését egyébiránt a Zalalövő–Bagod vasútvonal korszerűsítése tette lehetővé.


 

Felejthetetlen hévízi túrák


 

Hévíz és környéke szintén egyre népszerűbbé válik a kerékpározók körében, hiszen számtalan lehetőséget biztosít  kerékpározásra, ráadásul az országos átlagtól kissé jobban bővelkedik kiépített kerékpáros utakban. A hévízi kerékpárutaknak köszönhetően az erre kerekezők nem pusztán a Balaton-felvidék parti településeit ismerhetik meg, de a térség gyönyörű természeti tájait, a parti hegyvonulatok mögött megbújó medencék évmilliók emlékét őrző vulkáni hegyeit és természetesen a Kis-Balaton vízi világát. Azt pedig külön már részletezni sem kell, hogy Hévízen kerékpárbérlésre is van lehetőség, a legtöbb szálláshely, illetve szinte minden utazási iroda kínálja ezt a lehetőséget a vendégek részére.


 

Hévíztől


 

A hévízi tó melletti parkolóból indul 41 kilométer hosszúságú és meglehetősen népszerű túraútvonal. Hévízt elhagyva Alsópáhokon át vezet az út, melynek legismertebb jelképe a barokk stílusban épült római katolikus templom. A kerékpárút innen a nemesboldogasszonyfai hegyen keresztül kalauzolja el az erre látogatót, ahonnan az útvonal egészen Sármellékig vezet. Nemcsak a Hévíz-Balaton nemzetközi reptér, de a Kis-Balaton természetvédelmi terület, amely tájegység természeti és kulturális értékekben egyaránt gazdag. A kerékpáros útvonalon haladva elérjük Zalavárt, amely számos környékbeli településsel együtt nagy történelmi múltra tekint vissza. A kerékpárútvonal ezen a szakaszon egy ideig murvás úton vezet tovább, hiszen ez a szakasz gyakorlatilag a Zala töltését jelenti. Az erre látogatók számára felejthetetlen élményt nyújt, hiszen a szakaszt két oldalról a Kis-Balaton világa övezi. Szentgyörgyvár megközelítése után meseszép szőlőhegyen kétkerekűzve érjük el Alsópáhokot, majd innen utunk végállomását és egyben kiindulópontját, Hévízt.