Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.11.11

Vadriasztó sípot kaptak az autósok Zalában

Helyszíni ellenőrzés során hívta fel a figyelmet a vadelütéses balesetekre a Keszthelyi Rendőrkapitányság.
A vadbalesetek szempontjából frekventált helyszínen, Keszthely külterületén, a 71-es számú főúton november 8-án délután tartottak közúti ellenőrzést a rendőrök, melynek során felhívták a figyelmet a vadelütéses balesetekre és vadriasztó sípot, valamint prevenciós szóróanyagot adtak át a sofőröknek.
A járműre rögzített ultrahangos vadriasztó sípot a menetszél hozza működésbe.

 

vadriaszto-sip.jpg

 

A rendőrség a következőket javasolja a balesetek megelőzése érdekében:

- Lakott területen belül is találkozhatunk vadállatokkal. Általában szürkületkor, sötétedés után jönnek elő, de gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhatnak.
- A vadbalesetek elkerülése vagy kimenetelének csökkentése érdekében a megengedett sebességgel közlekedjenek, ne mobilozzanak útközben, kapcsolják be a biztonsági övet és tartsanak nagyobb követési távolságot!
- Fontos, hogy a sofőr folyamatosan figyelje az út mindkét oldalát. Amennyiben vadat lát, lassítson, hiszen a vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek!
- Ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé, vészfékezzen, dudáljon, de ne rántsa félre a kormányt, még ha így el is üti az állatot! Egy út menti fának vagy a szemben közlekedő gépkocsinak csapódva sokkal súlyosabb baleset következhet be.
(Forrás és fotó:
Zala Megyei Rendőr-főkapitányság)