Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.07.10

Vadkendert termesztett egy nagykanizsai férfi

Az 53 éves nagykanizsai férfi  2018 telén egy vadkender ültetvényekről szóló riport megtekintését követően elhatározta, hogy marihuána előállítása és későbbi értékesítése céljából cannabis sativa termesztésbe fog.

A terv kivitelezése céljából 2018 az ausztriai Grazba  utazott, ahol egy vadkender magokat is forgalmazó üzletből 120 euróért 21 darab magot vásárolt. Ezt követően a magokat egy ideig nagykanizsai lakásában tárolta, majd 2018 májusában  a vadkender magokat tejfölös dobozokba ültette és a házához tartozó - művelés alatt nem álló - hátsó udvari részen található gyomnövényzet közé rejtette.

nagykanizsa-drog-1.jpg

Az elültetett magokat a férfi ezt követően napi szinten ellenőrizte és ápolta, majd azok növekedésnek indulását követően új, könnyen megközelíthető helyet keresett a számukra.

Választása a 61-es számú főút 189 km szelvényétől 750 méterre található fiatal tölgyfákból álló, út menti erdőrészre esett. Ezt követően az út szélétől körülbelül 50 méter távolságra lévő erdősávban - a kannabisz növények elhelyezése és további fejlődésének biztosítása érdekében - egy 3x5 méteres területet megtisztított az aljnövényzettől, az ott lévő nagyobb árnyékoló faágakat levágta és a talajt - termőföld és trágya használatával – termesztésre alkalmassá tette.

A terület kialakítása után a férfi a kifejlődött vadkender palántákat 2018. július hónap elején, három különböző időpontban elültette a művelés alá vont erdőrészen. Ezt követően 2-3 naponta, a hajnali és esti órákban ellenőrizte az ültetvényt illetve a növényeket tápoldatos vízzel locsolta.

A rendőrök 2018. július 25-én tettenérték az ültetvényt gondozása közben, és lefoglaltak  14 tő, 50 és 80 cm magasságú cannabis sativa növényt, a termesztésükhöz szükséges eszközöket, így tápoldatot, marhatrágyát, általános virágföldet, vödröket, ásót, és kapát.  

A Cannabis sativa fajt képviselő növényekből kannabiszra jellemző kannabinoid vegyületeket, köztük delta-9-THC-t azonosítottak. A kannabisz és a delta-9-THC kábítószernek minősül.
Nagykanizsai Járási  Ügyészség  kábítószer birtoklásának   bűntette miatt emelt vádat - értesült honlapunk dr. Pirger Csabától, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivőjétől.