Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.04.06

Vádirat: meghalt a zebrán elütött kerékpáros Zalaegerszegen

S. (férfi) még tavaly szeptember 14-én 17 óra 05 perckor Zalaegerszegen, a kétirányú forgalmat lebonyolító belső elkerülő úton közlekedett a J. forgalmi rendszámú személygépkocsival, a Jákum út irányából a Hock János út felé.
Utasként a járműben a jobb első ülésen feleségét, S-nét szállította.
Ezen időpontban nappali, jó látási viszonyok voltak, a nap a terhelt haladási irányával szemből sütött, az úttest száraz volt, közepes forgalmi viszonyok mellett haladt a forgalom.

Amikor a terhelt a járművel az elkerülő út és a Vágóhíd út kereszteződését megközelítette, kb. 44-46 km/óra sebességgel haladt és kb. 33-37 méterre volt a kereszteződés után kijelölt gyalogosátkelőhelytől, amikor a gyalogosátkelőhelyre ráhajtott T. az általa vezetett kerékpárral, a kerékpárról a sértett nem szállt le, szabálytalanul kelt át a gyalogosátkelőhelyen.

zalaegerszeg-halalos-kerekparosbaleset.jpg

(Helyszínelési fotó: Zala Megyei Rendőr-főkapitányság)

A terhelt a kerékpáros úttestre hajtását figyelmetlensége miatt későn, kb. 2,3 másodperccel az elvárható észlelés után észlelte, s ezért lassítás nélkül elütötte a kerékpárost. A személygépkocsi első része a kerékpár jobb oldalának ütközött. Az ütközést követően a sértett a jármű motorháztetejére felkerült, majd a szélvédő jobb oldali részére is felütközött, s végül az ütközési ponttól kb. 20 méterre, az úttest szélére esett, s a jármű haladási irányával párhuzamosan nyerte el véghelyzetét. A személygépkocsi pedig az ütközési ponttól kb. 15 méterre volt feltalálható haladási sávjában.

A baleset következtében T. sértett 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, majd a kórházban 2017. szeptember 30-án este meghalt.  A sértett halálának oka a baleset során elszenvedett sérülések talaján bekövetkezett keringési és légzési elégtelenség volt. A sértett halála és a baleset között közvetlen ok-okozati összefüggés állapítható meg.

A baleseti veszélyhelyzetet a sértett idézte elő azzal, hogy a kerékpáron ülve hajtott át a gyalogosátkelőhelyen az úttesten, s ezzel megszegte a Kresz 54. § (4) bekezdés II. fordulatában foglaltakat.
A baleset azonban a terhelt magatartására is visszavezethető, mert a kellő figyelem hiánya miatt későn észlelte az előtte az úttesten balról jobbra áthaladó kerékpárost, s vele fékezés nélkül ütközött, s ezzel megszegte a Kresz 25. § (1) bekezdésében foglaltakat, mert ha kellően figyelmes, akkor az elé hajtó kerékpárossal történő ütközés előtt meg tudott volna állni intenzív lassító fékezéssel.

S-t a Btk. 235. § (1) bekezdésébe ütköző és a (2) bekezdés b) pontja szerint minősülő közúti baleset okozásának vétségével vádolta meg a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség.