Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.06.29

Vádirat: Csörnyeföldnél buktak le az embercsempészek

II.r. Sz. István terhelt 2015. július 31. napján a tulajdonát képező forgalmi rendszámú, BMW 7 típusú személygépkocsi felhasználásával, míg társa I.r. V.Roland terhelt az általa 2015. január 1. óta bérelt, a Kft. tulajdonát képező, forgalmi rendszámú, BMW 528 típusú személygépkocsi felhasználásával négy-négy szír állampolgárnak nyújtott segítséget az államhatár illegális átlépéséhez.

 

embercsempesz-zala-megye.jpg

 

A járműveket vezető terhelteket illetve az utasként helyet foglaló migráns, magukat szír állampolgároknak megjelölő személyeket 2015. július 31. napján 16 óra 45 perckor Csörnyeföld térségében, az M70-es autóút Szlovénia felé tartó 3+800 km szelvényében igazoltatás alá vonták, melynek során megállapították, hogy a terheltek által szállított 8 szír állampolgár közül hét fő nem rendelkezett iratokkal, illetve egyikük sem bírt az államhatár átlépéséhez szükséges, érvényes okmányokkal.

 

Terheltek részére a megbízást III.r. G. A. terhelt adta, aki előzőleg a migránsoktól egyenként átvette a szállításért járó 500-550,- € összeget, amelyből I. és II.r. terhelteknek személyenként 100-100,- eurót adott át. III.r. terhelt Budapesten fogadta és közvetítette a szállított külföldi személyeket a gépkocsivezetőkhöz, akiket a Budapest, …Hotelnél szállítottak a járművekbe és őket Németországba juttatták volna el.

 

II.r. Sz.István és I.r. V.Roland számára III.r G. A. és ismeretlen személyazonosságú, az embercsempészés megszervezésében közreműködő személy a fenti esetet megelőzően, 2015. július hónapban – pontosabban meg nem határozható időpontban – egy alkalommal megbízást adott arra, hogy négy ismeretlen állampolgárságú és az Európai Unió országaiba beutazásra, illetve tartózkodásra jogosító engedéllyel nem rendelkező személyt Budapestről személygépjárművel Németországba szállítsanak. A szállításért a terheltek ez esetben is személyenként 500-550,- € összeget kértek és kaptak.


A fenti tényállás alapján I. r. V.Roland, II. r. Sz. István és III.r. G. A. terheltet, mint társtetteseket az államhatár átlépéséhez több embernek segítséget nyújtva, vagyoni haszonszerzés végett folytatólagosan elkövetett embercsempészés bűntettével vádolják - olvasható a Nagykanizsai Járási Ügyészség vádiratában.