Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.12.28

Vádemelés: motorfűrésszel vágott lábába egy zalai segédmunkás

Egy 1973-ban született pusztaszentlászlói férfi tavaly november 18-án Zalaegerszegen, egy Csácsi utcában lévő családi házas ingatlan melléképülete tetőszerkezetének bontási munkáit végezte megbízás alapján fiával, valamint a sértettel. A munkatevékenységet a férfi szervezte és irányította, a sértettet építőipari segédmunkás munkakörben foglalkoztatta írásba foglalt munkaszerződés és hatóság felé teljesített munkaviszony-bejelentés nélkül.

A tetőszerkezet bontása során a segédmunkás feladata volt, hogy a melléképület tetőterében egy Husquarna 340 típusú benzines motorfűrésszel a lebontott, illetve lebontandó tetőfákat és léceket eldarabolja. Azonban a sértett nem rendelkezett motoros láncfűrészgép kezeléséhez sem szakképesítéssel sem jogosítvánnyal, és a terhelt ezzel a ténnyel tisztában volt, mikor a sértettet az elvégzendő munkafeladattal megbízta.

 

lopott-motorfuresz.jpg

 

Délután a melléképülete tetőterében a segédmunkás elveszítette uralmát a kezében tartott motorfűrész felett és azzal emiatt a bal lábszárán térdkalács felett vágásos sérülést okozott. A terhelt észlelte a sértett sérülését és értesítette a mentőket, valamint a sértettnek elsősegélyt nyújtott. A baleset következtében a segédmunkás nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, melynek  gyógytartama 30 nap volt.

A baleset oka az volt, hogy a pusztaszentlászlói férfi megszegte a munkavédelemről szóló törvényben foglaltakat, mely szerint a munkavállaló csak olyan munkával bízható meg, amelynek ellátására egészségileg alkalmas, rendelkezik az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéshez szükséges ismeretekkel, készséggel és jártassággal; hiszen a terhelt a  sértettet a motoros láncfűrészgép kezeléséhez szükséges szakképzettség hiányában bízta meg a munkaeszköz kezelésével.

Az ügyben Zalaegerszegi Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a napokban - tájékoztatta honlapunkat hétfőn dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.