Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.09.22

Vádemelés: ketten meghaltak, hárman marandandóan megsérültek a zalai frontális balesetben

Egy 1991-ben született zalalövői férfi 2018. szeptember 1. napján 13 óra 30 perckor személygépkocsijával nappali, borult, jó látási és időjárási viszonyok mellett a 7411. számú mellékúton Zalacséb irányából Zalalövő felé 105-115 km/óra sebességgel közlekedett.

Utasként a járműben a jobb első ülésen édesanyját, a jobb hátsó ülésen pedig testvérét szállította, biztonsági öveiket mindhárman használták.

zalacseb-zalalovo-halalos-baleset-1.jpg

zalacseb-zalalovo-halalos-baleset-2.jpg

A sofőr előtt, vele azonos irányban egy ismeretlen, azonosíthatatlan személygépkocsi haladt a járműnél lassabb sebességgel. Amikor a sofőr a személygépkocsival a mellékút 7+400. kilométerszelvényét megközelítette, az előtte haladó személygépkocsi előzésébe kezdett úgy, hogy az előzés biztonságos befejezéséhez szükséges távolságot a terhelt nem látta be egy balra ívelő útkanyarulat miatt.

Amikor a sofőr a járművel a megelőzött személygépkocsi mellé ért a bal oldali forgalmi sávban, észlelte, hogy vele szemben a balra ívelő útkanyarulatból kiért egy nő által vezetett, 55-65 km/óra sebességgel haladó személygépkocsi.

A zalalövői férfi ekkor vészfékezett, de ennek ellenére nem tudta elkerülni a vele szemben közlekedő személygépkocsival a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávban történő ütközést. A balesetben vétlen gépkocsi vezetője szintén vészfékezett az ütközés bekövetkezése előtt.

A baleset következtében a sofőr édesanyja, valamint a vétlen gépkocsit vezető nő – akinek a  vérében a baleset bekövetkezésekor 0,24 ezrelék alkoholkoncentráció volt kimutatható,- a helyszínen meghaltak, a terhelt, és utasa, valamint a vétlen  gépkocsiban utazó felnőtt és két gyermek 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedtek. A férfi utasánál és a gyermekeknél maradandó testi fogyatékosság maradt vissza,

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási  Ügyészség közúti baleset okozásának vétsége  miatt emelt vádat - tájékoztatta honlapunkat dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.

Akkor és ott egy Daewoo és egy Skoda Fabia típusú személyautó ütközött frontálisan. A baleset következtében a szabályosan haladó autó sofőrje és a szembe jövő sávba áttérő kocsi egyik utasa olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy mindketten az újraélesztési kísérletek ellenére a helyszínen meghaltak. (Helyszínelési fotók: Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.)