Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.11.24

Vadaskertben nevelt, elkábított szarvast lövettek le egy külföldi vadásszal Zalában

Egy dél zalai, Felsőrajk illetve Pötréte térségében is területekkel rendelkező vadásztársaságot 2017. március 7-én vette nyilvántartásba a Zala Megyei Kormányhivatal Zalaegerszegi Járási Hivatala. A vadásztársaság tagjai mások mellett a II.r. terhelt, - egy 1985-ben született alsórajki férfi-,  és az ausztriai tartózkodási hellyel bíró I.r. terhelt – egy 1983-ban született  nagykanizsai férfi-  lett. A társaságnál hivatásos vadászként alkalmazták  a III.r. terheltet – egy 1977-ben született felsőrajki férfit-.

I.r. és II.r. terheltek 2017. év nyarán gépkocsival közösen Ausztriába, Karintia tartományba utaztak. Itt felkeresték ausztriai otthonában a IV.r. terheltet –egy 1979-ben született osztrák állampolgárt-,  aki a helyszínen gímszarvasok vadaskerti körülmények közötti tenyésztésével foglalkozik. A németül jól beszélő I.r. és II.r. terhelt szándéka arra irányult, hogy IV.r. terhelttől olyan értékes agancstrófeával rendelkező gímszarvas bikát vásároljanak, melyet Magyarországra szállítanak.

 

vadaszat.jpg

 

A nem természetes környezetben felnevelt gímszarvas vadászatát a magyarországi vadászati szabályok egyértelműen tiltják, így a beszállítást követően, eredetét a bérvadász előtt elhallgatva, őt megtévesztve, természetes körülmények között felnövő állatként kilövetik, a vadászatból befolyó jelentős összegből pedig biztosítják a vadásztársaság pénzügyi működésének részleges hátterét.

A IV.r. az I.r és II.r. terheltekkel megállapodott az egyik, II.r.  terhelt által fényképfelvételeken is dokumentált gímszarvas bika 9000,- euro vételáron történő értékesítésében, s abban is, hogy az állatot megfelelő időpontban a vadásztársaság területeihez szállítja annak ellenére, hogy az ausztriai tartományi, karintiai vadászati törvény a vadaskertben nevelt állat vadászati célú hasznosítását kifejezetten tiltja.

Az állatot a IV.r. terhelt erre kialakított szállítójárművével Magyarországra szállították, majd a vadászatot megelőzően Alsórajkra,  II.r. terhelt édesanyja ingatlanának melléképületében helyezték el. Közben az I.r. és II.r. terhelt kapcsolatba került a egy vadászatszervezéssel foglalkozó, mezőhegyesi székhelyű kft. képviselőjével, akinek 2017. szeptember 1-jén már úgy számoltak be a gímszarvasról, mint a vadásztársaság területén található kiváló trófeával rendelkező és általuk már régóta figyelt bikáról.

A képviselő jelezte, hogy látni szeretné a kiszemelt állatot, ám a területre I.r. terhelttel kiérve a terhelt jelezte, hogy a kiszemelt állatot távolabb egy vadőr figyeli, hogy nehogy megriadjon és elmenjen. Így  a képviselőnek egy, az ausztriai szarvastelepen készült fényképet továbbított I.r.terhelt, melyről azt állította, hogy a kép tavasszal készült vadkamerával a vadásztársaság területén.

A képviselő jelezte, hogy mint vadászatszervezőt érdekelné az állat, de I.r. és II.r. terhelt folyamatosan jelezték azt is, ha nem igyekeznek, más vendéget is érdekel állat meglövése. Ezt követően, kifejezetten vadon élő szarvas elejtése szándékával 2017. szeptember 3-án Zalakarosra megérkezett Franciaországból a kft régi vadászkapcsolatot ápoló vendégvadászok, akikkel a területre 2017. szeptember 4-én délután mentek ki először.

A vendégvadászokat a III.r. terhelt kísérte, akiknek  av III.r. terhelt több száz méterre található állatokat mutatott, elejthető vadat nem. A területre 2017. szeptember 5-én délután 17.00 óra után érkeztek ki ismét a kft. képviselőjének kíséretében a két francia vadász, a vadászatszervező a vele közölt adatok alapján a költségek számítása érdekében jelezte, hogy az elejtésre váró vad egy 12-13 kg agancssúlyú bika lenne.

A Pötréte és Felsőrajk határában lévő vadászterületre ezen időpontra III.r. és IV.r. terheltek kiszállították a IV.r. terhelt által elkábított, a helyszínen ettől elfekvő szarvast. Az ellenszertől lábra álló állatot az ez alkalommal is III.r terhelt által kísért egyik vendégvadász lőtte meg, míg társa egy távolabbi lesen tartózkodott II.r. terhelt.
A vadászokat illetve a vadászatszervezőt I.r. és II.r. terheltek a vadászat szabályos lebonyolítása, a gímszarvasbika eredete vonatkozásában megtévesztették, és a körülményekről tudomással bíró III.r. és IV.r.  terheltek aktív közreműködésével kilövették.

A vadászatot követően I.r. és II.r.  terheltek az addigra internetes felületeken már ismertté vált állat, mint szabályos vadászaton elejtett gímszarvas trófeáját 2017. szeptember 11. napján a Zala Megyei Kormányhivatal Zalaegerszegi Járási Hivatala Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztályának képviselője előtt bírálásra bemutatták, mely alapján a hatóság hamis tartalmú közokiratban rögzítette a kilőtt vad trófeájának adatait. Ezt követően a megtévesztésről tudomással még nem bíró  vadász a kft. képviselőjének kifizette a vadászat 35.000,- euro, 10.850.000,- forintos ellenértékét.

Az ügyben a Nagykanizsai Járási Ügyészség  csalás és közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat - tájékoztatta honlapunkat dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.