Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.10.31

Új választás lesz Várföldén, mert a szavazás előtt hirtelen sokan lettek a faluban

Új választás lesz a Zala megyei Várföldén, mert a bíróság határozata szerint közel a felével megnőtt az ott lakók száma három hónap alatt.

Van olyan ház, ahol tizenhárman laknak az ellenzéki polgármester szerint - számolt be az esetről az ATV.

Nem nyugszik bele a vereségbe a várföldei polgármesterjelölt, akik alulmaradt a jelenlegi településvezetővel szemben.

varfolde.jpg

(Fotó: ATV)

Tóth Árpád szerint azért nem nyerhetett, mert olyanok is szavaztak, akiknek nem lett volna szabad, ugyanis a falu lakossága 3 hónap alatt hirtelen majdnem a másfélszeresére nőtt. A jelölt emiatt panasszal élt a helyi választási bizottságnál.

Szerinte van olyan ház, ahol olyanok is be vannak jelentkezve állandó lakosnak, akik még a faluban sem jártak életükben.

- Tudomásom szerint a polgármester asszonynál legalább tizenhárman laknak, a valóságban, csak ketten. Az alpolgármesternél is voltak bejelentkezések - mondta Tóth Árpád.

Szörcsökné Horváth Mária azt mondta: visszautasítom azt, hogy a polgármesterjelölt társam és az őket támogató képviselők minden beadványukban arra hivatkoznak, hogy én állok a 82 fő választópolgári növekedés mögött.

Hiába tagadja a vádakat a polgármester, ha a bíróság helyt adott ellenfele beadványának, így november 10-én új választások lesznek a faluban.

- Azért kerül sor a szavazás ismételt kiírására, mert az iratokból megállapítható volt, hogy 2019-ben közvetlenül a választásokat megelőzően jelentős mértékben - körülbelül 50 százalékkal - megnövekedett a választásra jogosult lakosok létszáma. Ebből a tényből pedig a bíróság azt a következtetést vonta le, hogy az adott esetben sérült a választási eljárásról szóló törvényben megfogalmazott két alapelv, a rendeltetésszerű és jóhiszemű joggyakorlás alapelve, valamint a választás tisztaságának az alapelve - nyilatkozta az ATV-nek Tóth Sándor a Pécsi Ítélőtábla szóvivője.

Hiába lesz új választás, az ellenzéki polgármesterjelölt szerint 30 napja van a hivatalnak, így az állítólagos "ál-lakók" megint szavazhatnak majd. Ha így lesz, újra megtámadják az eredményt Várföldén.