Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.06.01

Több zalai vállalkozót is átvert a nő

A büntetlen előéletű, 49 éves, Ausztriában élő nő 2017. év júliusában több zalai vállalkozót csapott be azzal az ígérettel, hogy kedvezményes hitelkonstrukciót tud intézni részükre, illetve az általuk képviselt cégek számára. Az ügyintézés azonban egyetlen alkalommal sem állt a nő szándékában, ahhoz nem is rendelkezett jogosultsággal, kizárólag a jogtalan vagyonszerzés motiválta.

Az egyik sértettel 2017 júliusában azt közölte, hogy 50 millió Ft hitel felvételére van lehetősége, a hitel összegéből azonban 20 %-os mértékű jutalékot kér. Közölte a sértettel, hogy 5 000 Euró összegű előleget kell fizetni a hiteligényléshez.

birosag.jpg

A sértettel való személyes tárgyaláson jelen volt a sértett egy ismerőse is, akiknek a nő azt javasolta, hogy az 5 000 Euró pénzösszeg átadását úgy tudják lebonyolítani, ha kölcsönszerződés tárgyaként rögzítik az 5 000 Euró átadását.
Ennek megfelelően még aznap kölcsönszerződés aláírására került sor közöttük, melynek értelmében a vádlottnak legkésőbb 2017. szeptember 1. napjáig kellett volna visszafizetnie a sértettek részére a pénzösszeget.
A szerződés aláírásakor az egyik sértett 5 000 Euró pénzösszeget, a másik pedig 1 539 450,-Ft pénzösszeget adott át a vádlottnak.

Az egyik sértett 2017. szeptember 1-ét követően telefonon keresztül, majd – mivel ily módon már nem tudta felvenni a kapcsolatot a nővel – e-mail formájában is több alkalommal próbált kapcsolatot teremteni a vádlottal a pénz visszafizetése érdekében. A vádlott végül 2019. október 1-ét megelőző, pontosabban meg nem határozható időben a sértett költségeinek fedezete jogcímén 500 Euró pénzösszeget, majd 2019. október 1-én 5 000 Euró pénzösszeget visszaadott a sértettnek.

A másik sértett 2017. szeptember 1-ét követően ugyancsak felszólította a vádlottat a pénzösszeg visszaadására, ez azonban eredményre nem vezetett.

A vádlott a harmadik sértettel 2017 júliusában találkozott, akitől megtudta, hogy Dobogókőn nagyobb beruházást kíván végrehajtani, ehhez azonban a vállalkozásának hitelre van szüksége. A nő neki is azt állította, hogy tud segíteni a hiteligénylésben, azonban az ügyintézés ellenértékeként 1 600 000,-Ft-ot kér, melyet a sértett még abban a hónapban készpénzben ki is fizetett neki Budapesten, a Váci utca 110. szám alatti irodaházban.
 
A pénzátadásnál jelen volt egy további személy is, akit a hitelkonstrukció lehetőségéről már 2019 júniusa körüli időben tájékoztatott a vádlott. Tőle a hitelügyintézés ellenértékeként 5000 Euró pénzösszeget kért, mely ígéret reményében a férfi ott az irodaházban átadott neki 1 500 000,-Ft készpénzt. Amikor 2017 szeptemberében a férfi tudomására jutott, hogy hitelkérelmének benyújtása nem is történt meg személyes találkozót beszélt meg a vádlottal az M7-es autópálya érdi lehajtójánál, a Schell benzinkúton, ahol a vádlott 500 Euró pénzösszeget visszaadott a sértettnek.
 
A vádlott ezt követően mindenki számára elérhetetlenné vált, vele szemben többrendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat a Keszthelyi Járási Ügyészség a napokban - tudatta honlapunkkal dr. Jánky Judit, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.