Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.10.29

Több mint 2 milliót sikkasztott a zalai csomagfutár

Egy 29 éves pusztaszentlászlói fiatalembert tavaly június 6. napjától gépkocsivezető, futár munkakörben alkalmaztan egy kft, amely csomagok kézbesítésével foglalkozott. A csomagok kézbesítése és az azokkal történő elszámolás menete a következő: a munkakezdéskor a futár a nagykanizsai telepen számára kiosztott csomagokat vonalkód alapján rögzíti a saját MDU készülékébe, majd magához veszi a csomagokat.

 

birosag.jpg

 

A futár kézbesítéskor a nála levő MDU készüléken beolvassa a csomag vonalkódját, majd beírja az átvevő nevét és a gépen az átvevővel aláíratja az átvételt. A címzett utánvétes kézbesítés esetén kifizeti az utánvét összegét és ezt a futár a gépen rögzíti, majd a raktárban a pénzt leadja. Amennyiben nem tudja kézbesíteni a csomagot, akkor a kijelölt útvonal teljesítését követően visszaviszi a nála maradt árut a depóba és az ottani gépen a korábbi kóddal visszakezeli a megmaradt csomagokat és elhelyezi azokat a raktárban.

 

A fiatalember  2018. június 22-től december 19-ig összesen 19 esetben 18 címzettnek úgy kézbesítette a csomagot, hogy azt átadta a címzettnek, az utánvételi díjat átvette, majd az MDU készüléken úgy rögzítette a kézbesítést, hogy a csomagot nem sikerült kézbesíteni.  

 

Ilyenkor a címzettekkel az átvételt a készülék vagy rendszer hibára hivatkozva nem íratta alá, vagy az aláírásukat nem rögzítette, hanem távozását követően törölte. A raktárba visszaérve ezen csomagok korábban letépett vagy lefényképezett vonalkódját manuálisan rögzítette a raktár nyilvántartásában, amivel azt a látszatot keltette, hogy a csomag a raktárban van.  Az átvett készpénzt pedig eltulajdonította. Ezzel a cselekményével kft.-nek összesen 2.300.678.-Ft kárt okozott.

Az ügyben a Nagykanizsai Járási Ügyészség sikkasztás bűntette miatt emelt vádat.