Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.06.21

Több milliót csalt el egy volt zalai polgármester

A Zalaegerszegi Járásbíróság június 16-án tartott előkészítő ülést, annak a férfinak az ügyében, aki egy zalai település vezetőjeként több millió forintot csalt el.

A vádlott 2009 szeptemberétől egy kereskedelmi és szolgáltató kft. egyedüli ügyvezetője volt, emellett 2010 októberétől a cége székhelyéül szolgáló zalai település polgármesteri tisztségét is ellátta.

2016 januárjában polgármesterként egy 5.000.000 Ft készpénz felvételére jogosító utalványt állított ki, amelyet ő és az önkormányzat pénztárosa jegyzett ellen. Ez ellentétben állt az utalványozási szabályzatban foglaltakkal, amely szerint 100.000 Ft felett csak írásbeli kötelezettségvállalás (pl.: megrendelés, szerződés) alapján vehető fel pénz.

birosag.jpg

A férfi az utalvánnyal kivette a pénzt az önkormányzat bankszámlájáról, ám a házipénztárba nem fizette be. A teljes összeget csak több mint egy évvel később, az önkormányzati dolgozók többszöri felszólítására, több részletben fizette be a kasszába.
 
A vádlott a kft.–je nevében 2016. július 29-én 5.116.608 Ft-ról állított ki számlát szennyvízátemelő karbantartás és fertőtlenítés elvégzéséről, s mint polgármester le is igazolta a munka teljesítését; 2016. októberben pedig 188.595 Ft-ról állított ki számlát, ami 90 db gumitalp értékesítéséről szólt. Teljesítés egyik esetben sem volt a kiállított dokumentumok mögött. A szennyvízátemelőkön végzett szolgáltatás számláját a több község társulásából létrejött szennyvízcsatorna közösség befogadta a könyvelésébe, szerepeltette a 2016-os áfabevallásában, s így jogtalanul igényelt vissza utána adót.

A vádlott ezen cselekményeivel közel 6.400.000 Ft kárt okozott, amelyből a gumitalpak 2019 januárjában történt leszállításával 188.595 Ft megtérült.

Az előkészítő ülésen a vádlott - a korábbiakkal ellentétben - elismerte a terhére rótt cselekményeket. A bíróság költségvetési csalás bűntettében, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségében, az utóbbi cselekmény tekintetében, mint közvetett tettest is bűnösnek mondta ki.

Ezért - az ügyészi indítvánnyal egyezően - 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette.  Kötelezte arra is, hogy fizessen meg az önkormányzat részére 5.116.608 Ft-ot, továbbá 1 évre eltiltotta, hogy gazdálkodó szervezet általános vezetését ellátó szerv tagja vagy személyi vezetője, gazdasági társaság felügyelőbizottságának tagja, civil szervezetek vezető tisztségviselője, polgármester, önkormányzati képviselő-testület vagy önkormányzati képviselő-testület bizottságának tagja legyen.

A végzés nem jogerős, az ellen a vádlott és védője enyhítését fellebbezett – tájékoztatta honlapunkat dr. Bartalné dr. Mentes Judit, a Zalaegerszegi Törvényszék  sajtószóvivője.
Sajtóértesülések szerint az eset a Zala megyei Babosdöbrétén történt.