Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.04.05

Több mammográfiás szűrővizsgálatot végeznek a Zala Megyei Kórházban

A Zala Megyei Kórház új, digitális mammográfiás készülékével szerdától hetente több mint ötvennel több szűrővizsgálatot végezhetnek, mint eddig az analóg készülékkel - közölték az intézményben kedden tartott sajtótájékoztatón.

 

zala-megyei-korhaz.jpg

 

A jövőben 325-re nő a heti mammográfiás szűrővizsgálatok száma és ezzel párhuzamosan emelkedik a szűrések óraszáma is - mondta Halász Gabriella, a kórház főigazgatója. A lehetőségek bővítésével azt szeretnék elérni, hogy Zala megyében is emelkedjen a szűrővizsgálaton résztvevők száma, hiszen ha korai stádiumban észlelik az elváltozásokat, nagyobb esély van a teljes gyógyulásra - tette hozzá.
Paizs Teréz megyei tisztifőorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a nők körében a daganatos megbetegedések közül az emlődaganat a leggyakoribb. Évente kétezer nő hal meg emlődaganat következtében, annak ellenére, hogy a mammográfia ingyenes, népegészségügyi szűrővizsgálatként rendelkezésre áll - ismertette
Szólt arról is, hogy az elmúlt évben Zala megyében több mint 20 ezer 45 és 65 év közötti asszony kapott névre szóló meghívást a kormányhivataltól mammográfiás szűrővizsgálatra. (A Zala Megyei Kórház ellátási területén 11-12 ezer nőt invitáltak a vizsgálatra.) A meghívottak mindössze 42-43 százaléka vett részt a szűrésen, pedig legalább 70-80 százalékos arányra lenne szükség - mondta Paizs Teréz. Hozzáfűzte, hogy azokon a településeken, ahol az önkormányzat és a falugondnoki szolgálat megszervezi a buszos szállítást, a részvételi arány 70-80 százalék.
A több mint 200 millió forintba került mammográfiás készülékre pályázati forrásból tett szert a Zala Megyei Kórház, amely energiát is megspórol: a jövőben nem kell előhívni az analóg felvételeket és a digitális készülék üzemeltetése is kevesebb energiát igényel. MTI