Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.12.23

Terepjáró quadot kapott a letenyei Mura Mentőcsoport is

A KEHOP 1.6.0-15-2016-00017 azonosítószámú, „Önkéntes mentőszervezetek fejlesztése és felkészítése” című projekt keretében negyvenöt quadot és ugyanennyi utánfutót szerzett be a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amely az eszközöket negyvenkét önkéntes mentőszervezetnek adja át üzemeltetésre. Mindezek mellett általános gyakorló és tűzoltói bevetési védőruházatot is átvehetnek az önkéntesek. A csapatok ezekben a napokban vették át a járműveket és a ruházati termékeket.

A terepmintázatú gumiabroncsokkal ellátott terepjáró jármű az önkéntes polgári védelmi szervezetek többcélú beavatkozó eszköze. A jármű kialakítása, technikai paraméterei szélsőséges időjárási és terepviszonyok között is lehetővé teszik a kárhelyszínek megközelítését, alkalmasak arra, hogy a beavatkozó állományt és a védekezéshez szükséges eszközöket a kárhelyszínre szállítsák vele, továbbá képes utánfutó vontatására.

terepjaro-guad.jpg

A járművön és az utánfutón lévő anyagok és eszközök biztonságosan rögzíthetőek, a quadok képesek szélsőséges terepviszonyok között, kevésbé teherbíró talajon, valamint meredek emelkedőkön is közlekedni. A vonóerőtől kezdve a kapaszkodóképességen át az üzembiztonságig a jármű minden tulajdonsága azt a célt szolgálja, hogy a gépjárművezető és a felszerelések biztonságosan megérkezzenek a bevetés helyszínére, majd a beavatkozás végeztével onnan az állomáshelyükre. A járművet a kövek, ágak okozta sérülések elleni védelem érdekében gallytörő ráccsal és védőlemezekkel látták el.

Zala megyében a Mura Mentőcsoport Egyesület és Zalaszentgrót Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete vehetett át terepjáró quadot utánfutóval együtt.

A projekt keretében hetvenhat szervezet összesen hatszáznegyven garnitúra általános gyakorló védőruházatot is átvehetett – a szettbe egy-egy dzseki, mellesnadrág, normál és téli sapka, kabátból és nadrágból álló esővédő, illetve két rövid ujjas póló tartozik. Mindezeken felül harminchárom önkéntes csapatnak háromszázhúsz bevetési védőruházatot, -sisakot, -kámzsát, -kesztyűt és -csizmát is átadtak. A ruházati termékek összértéke meghaladja a kétszázmillió forintot.

Zala megyében a Gelsei Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Kerkaszentkirály Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Muraszemenye Községért Közalapítvány, illetve Zalaapáti Polgárőr Egyesület részesült ruházati támogatásban - tájékoztatott a Zala Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság.