Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.04.08

Szőlőőr szenzor a keszthelyi egyetem szőlészeti kurzusának

Szenzorokkal támogatja a SmartVineyard/ Szőlőőr a keszthelyi Georgikon Kar precíziós szőlészeti kurzusát.
Felismervén a technológia újszerűségéből fakadó lehetőségeket, a szőlészet is kezdi egyre tudatosabban használni a szenzorhálózatokat és az arra épülő szolgáltatásokat, mint a termésoptimalizálás egyik leghatékonyabb eszközét. A jövő agrárszakembereinek oktatása ilyen téren alapvető fontosságú, hiszen az innovatív megoldások mezőgazdaságba való bevonásával nem csak a termelés válik biztonságosabbá, hanem a környezeti terhelés is jelentős mértékben csökkenthető.

 

keszthely-egyetem-szoloor-szenzor.jpg

 

Többek közt ezen okok vezettek oda, hogy Dr. Kocsis László egyetemi tanszékvezető jelentős közreműködésével a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Karán „precíziós szőlészeti” tantárgyat vezettek be. „A precíziós szőlészet három legfontosabb összetevője az adatok mérésére szolgáló eszközök, a mért adatok feldolgozásához szükséges szoftverek, valamint a kapott eredmények kiértékelését végző szakemberek. A képzés célja, hogy a XXI. század szőlész generációját az ebbe illeszkedő szemlélettel és tudással indítsuk útjára.” – nyilatkozta Dr. Kocsis László tanszékvezető.


A hazai precíziós szőlészet egyik meghatározó szereplője, a SmartVineyard / Szőlőőr szenzorhálózatot fejlesztő QuantisLabs Kft. a képzés gyakorlatiasabbá tétele érdekében szenzorokból és központi egységből álló rendszert telepített az egyetem cserszegtomaji kísérleti telepén, melynek köszönhetően a diákoknak akár a tanteremből is lehetőségük van megfigyelni a szőlő állapotát.


A Magyar Innovációs Szövetség által az 2014-es év agrárinnovációjának választott, nemzetközileg is díjnyertes hazai fejlesztésű SmartVineyard / Szőlőőr rendszer mikroklimatikus adatok szenzorok által történő mérésével és fertőzési modellek alkalmazásával teszi lehetővé a szőlő betegségeinek előrejelzését.


A kurzus sikerességét jól bizonyítja, hogy rendkívüli érdeklődést vált ki az intézményben korábban végzett, már környéken tevékenykedő gazdálkodók körében is, akik gyakran el-ellátogatnak egy-egy tanórára.