Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.06.17

Szent Rafael nevét venné fel a Zala Megyei Kórház

Szent Rafael, a betegek és gyógyítók védőszentjének nevét szeretné felvenni a Zala Megyei Kórház Zalaegerszeg díszpolgárainak kezdeményezésére, az intézmény, a városban lévő felekezetek, valamint a megye vezetőinek egyetértésével.

A kezdeményezésről beszámoló szerdai sajtótájékoztatón Hóbor Erzsébet, a város díszpolgára felidézte: a közelmúltban helyezték el Csikai Márta szobrászművész adományaként Szent Rafael szobrát az intézményben, és ez adta az ötletet ahhoz, hogy nevet változtasson az intézmény.

 

zalaegerszeg-szent-rafael-korhaz.jpg

(Szent Rafael szobra a kórházban. Fotó: Zalatájkiadó.hu)

 

Úgy vélekednek, hogy a betegek, gyógyítók védőszentjének, a bibliai őrangyalok talán legfontosabbikának neve volna a legméltóbb a kórházhoz. A zalai megyeszékhely díszpolgárai írásban is megfogalmazták javaslatukat, ehhez megszerezték az intézmény, továbbá a város és a megye vezetőinek, valamint a Zalaegerszegen lévő felekezeteknek a jóváhagyását, és az indítványt májusban átadtak Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének.

 

A kezdeményezők nevében Hóbor Erzsébet - aki az egykori megyei közigazgatási hivatal vezetője volt - felidézte: 2009 óta igyekeztek mindent megtenni azért is, hogy újra legyen a kórháznak kápolnája, azt ugyanis még az 1960-as években elbontották. Ezt a törekvésüket is siker koronázta, a most mintegy ötmilliárd forintos ráfordítással épülő új kórházi épületszárnyban már lesz egy ökumenikus kápolna, és várhatóan kórházi káplán is szolgálja majd a betegek hitéletét.

 

Németh János, Kossuth-díjas keramikusművész, a város és a megye díszpolgára hozzáfűzte: a leendő kórházkápolna számára felajánlotta egy szakrális alkotás elkészítését, és arra biztatott más művészeket is, hogy hasonló módon segítsenek.

 

Halász Gabriella, a kórház főigazgatója hozzátette: az írásbeli kezdeményezés alapján szóbeli egyeztetés történt, és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere támogatásáról biztosította a kezdeményezőket. A remények szerint így őszre, a mintegy ötmilliárd forintos beruházással épülő új épületszárny átadásával együtt megtörténhet a névváltozás is. MTI