Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.01.19

Sikkasztás miatt emeltek vádat egy zalai horgászegyesületi elnök ellen

Egy 1982-ben született zalaegerszegi férfi egy horgász egyesület elnöke. Az egyesület 2015. év óta tagja a Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetségének. A szövetség 2016. február 18-án egységes állami horgászokmány forgalmazására szóló megbízási szerződést kötött az egyesülettel.

A szerződés alapján a szövetség az egységes állami horgászokmány kiadásával bízta meg az egyesületet, ennek keretében átadás-átvételi jegyzőkönyvekben tételesen meghatározott mennyiségű és fajtájú „értékcikket” adott át az egyesületnek. Az egyesületnek a forgalmazásról havonta, a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig kellett a szövetség felé elszámolnia. Az egyesületet a forgalmazás után díjazás illette meg.

horgaszat.jpg

Az egyesület képviseletében a férfi által a szövetségtől átvett horgászokmányok és egyéb „értékcikkek” nagy részét az tovább-értékesítésre átadta a Lentiben lévő, Sárberki Horgásztónál árusító kft. képviseletében eljáró nőnek, aki az átvett „értékcikkek” egy részét értékesítette, a befolyó vételárral elszámolt az egyesület felé, a nem értékesített maradékkal pedig elszámolt a szövetség felé.

A kft-nek át nem adott „értékcikkek” értékesítése ismeretlen körülmények között történt, a befolyó vételár sorsa úgyszintén ismeretlen. Az egyesület képviseletében a terhelt a nála maradt és nem értékesített „értékcikkeket” a nyomozás során átadta a szövetségnek.

A megbízási szerződés alapján az egyesület képviseletében a férfi átvett horgászokmányokat, 180 db felnőtt és 10 db ifjúsági tagsági bélyeget, 2 db, a Gébárti-tóra szóló felnőtt éves, 5 darab, a Gébárti-tóra szóló napi sport engedélyt, 7 db Gébárti-tó horgászengedélyt, 2 db Gébárti-tó fogási engedélyt, melyek részben értékesítésre kerültek, részben visszaadásra kerültek a szövetségnek, részben pedig a sorsuk ismeretlen.

A nő az „értékcikkek” értékesítéséből befolyó vételárat, 391.000,-Ft-ot több részletben – 2016. február 28., március 14., április 01., április 29. és május 07. napjain - átadta a férfinek, aki azonban az átvett pénzzel a szövetség felé nem számolt el, hanem azt eltulajdonította, az egyesület költségeire fordította. Az elkövetési érték 391.000,-Ft, melyből a terhelt – közvetítői eljárás keretében – 156.400,-Ft-ot megtérített.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség sikkasztás vétsége miatt emelt vádat - tájékoztatta honlapunkat dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.