Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.04.08

Saját bankjának ATM-jeiből sikkasztott egy nő több mint 3 milliót Zalában

Egy 1971-ben született balatonedericsi nő 2018. július 2-a és 2019. október 11-e közötti időszakban az egyik bank alkalmazásában állt ügyfélreferens munkakörben, melynek során 2018. november 30. napjáig a pénzintézet keszthelyi fiókjában majd 2018. december 1. napjától a bank zalaegerszegi fiókjában látta el munkaköri feladatait.

Munkavégzése során mindkét bankfiókban a feladatai közé tartozott többek között a készpénzkiadó ATM készülékek bankjeggyel való feltöltését és ürítését követően a pénzmozgás műveletének lekönyvelése a banki rendszerben.

atm-tolvaj.jpg

(A fotó illusztráció)

Tevékenysége során a nő a bank keszthelyi fiókjában jogtalan eltulajdonítási célzattal 2018. október 19-én, október 31-én és november 12-én a bankfiók ATM-készülékének kiürítése és feltöltése során a bankautomatából kivett készpénzt úgy könyvelte le a pénzintézetnél rendszeresített, ún. „Flexcube” rendszerben, hogy az említett 3 nap rovancsolásai alkalmával 200-200.000,- Ft-tal kisebb összeget könyvelt el az ATM-ből kivett összegként, majd a többletként jelentkező pénzt a pénztárából kivette és ellopta.

2018. november 23-án a nő hasonló módszerrel 215.000,- Ft-ot lopott el el a kezelésére bízott pénzből, így a bank keszthelyi bankfiókjából összesen 815.000 Ft-ot tulajdonított el jogtalanul.

2018. december 1. napjától a hölgy a bank zalaegerszegi fiókjában látott el ügyfélreferensi teendőket, ahol szintén munkakörébe tartozott a bankfiók ATM készülékén elvégzett készpénz-feltöltések könyvelése. A könyvelés során az ügyintéző kezelésében lévő értéktáras pénztárból történik a ténylegesen feltöltött összeg átkönyvelése az ATM számlájára.

2019. január 21-e és április 26-a közötti időszakban a nő összesen 10 alkalommal a saját értéktáras pénztárából kisebb összegű fiktív, valótlan tartalmú átkönyveléseket hajtott végre a bankfiók ATM számlájára, amellyel azt a látszatot keltette, hogy ATM feltöltés történt, mindez azonban nem felelt meg a valóságnak.

Mivel a művelet során tényleges pénzmozgás nem történt, az átkönyvelések összege a terhelt pénztárában többletként jelentkezett, mely bankjegyeket a terhelt az adott napok végén a pénztárából kivette és jogtalanul eltulajdonította. Ezzel a módszerrel a nő a bank zalaegerszegi bankfiókjából összesen 2.213.000 Ft-ot tulajdonított el.

Az ügyben a Keszthelyi Járási Ügyészség sikkasztás bűntette miatt emelt vádat - tájékoztatta honlapunkat dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.