Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.12.08

Román adománygyűjtő csalók Lentiben

A Lenti Rendőrkapitányság a 20020/441/2019. bűnügyi számon csalás vétség elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást öt fő román állampolgárral szemben.

A Lenti Rendőrkapitányság járőrei december 7-én (szombaton) kora délután Lenti területén közúti ellenőrzés során megállítottak egy bolgár honosságú, Skoda Octavia típusú személygépkocsit, és igazoltatták a járműben utazó öt fő román állampolgárt. A jármű átvizsgálásakor több nyelven írt adománygyűjtő iratokat találtak, és az is kiderült, hogy nem sokkal korábban egy helyi áruház parkolójában egyikük adománygyűjtésre hivatkozva többekhez odament, és tőlük pénzt kért fogyatékos gyermekek részére.

adomanygyujtes-csalas-1.jpg

adomanygyujto-csalas-2.jpg

(Ilyen nyomtatványon gyűjtik az adományt a román csalók)

Az eljárás során felmerült, hogy az ötfős társaság külföldön és Magyarországon is követhetett el bűncselekményeket, ezért a két nőt és három férfit előállították a rendőrkapitányságra, ahol gyanúsítottként hallgatták ki őket, majd mindegyiküket őrizetbe vették.

A rendőrség kéri, hogy akiket hasonló módszerrel megkárosítottak, illetve az esettel kapcsolatban bármilyen információval rendelkeznek, jelentkezzenek a Lenti Rendőrkapitányságon, vagy hívják a 06-92-551-004-es telefonszámot, illetve névtelenség megőrzése mellett tegyenek bejelentést a nap 24 órájában elérhető, ingyenesen hívható 06-80-555-111-es Telefontanú zöldszámán, valamint a 107-es vagy a 112-es díjmentesen hívható segélyhívó számok valamelyikén.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, hogy az ünnepi időszakot megelőzően több szervezet is gyűjt adományokat a rászorulóknak, de legyünk körültekintőek, hogy kinek adakozunk, hogy az adományok valóban célba is érjenek! Az adománygyűjtőknek minden esetben fényképes igazolvánnyal kell rendelkezniük, ha a legkisebb kétségünk van a gyűjtés jogosságával kapcsolatban, akkor legyünk gyanakvóak, és hívjuk a rendőrséget! - tájékoztatott a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.