Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.08.13

Piás sofőrök ellen emeltek vádat Zalában

Egy 22 éves bátaszéki férfi 2018. május elsején  éjszaka ittas állapotban közlekedett Zalaegerszegen, a  kétirányú, osztatlan forgalmi rendű, útburkolati jellel ellátott Ságodi úton a Kaszaházi út irányából a Ságodi út 105. számú ingatlan felé egy személygépkocsival; utasként a jobb első ülésen barátja foglalt helyet.
Ezen időpontban derült, éjszakai látási viszonyok voltak, a közvilágítás működött, az úttest száraz, a forgalom gyér volt. A férfi haladása során a Ságodi út 45. számú ház előtti útszakaszon, - egy enyhén jobbra ívelő útkanyarulatot követően - ittasságából eredő figyelmetlensége és a sebesség helytelen megválasztása miatt áttért a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba, ott letért az úttestről, és a kavicsos útpadkán áthaladva a jármű első részével a vízelvezető árok belső falának, majd a jármű hátsó részével az árokban lévő csapadékvízgyűjtő akna fedelének ütközött, melyet követően eredeti haladási irányára merőlegesen, részben az útpadkán, részben az úttesten nyerte el nyugalmi helyzetét.
Vérében a cselekmény elkövetésekor legkevesebb 1,36 g/l és 1,54 g/l közötti (enyhe -  közepes fokú) alkoholkoncentráció előidézésére alkalmas szeszes ital fogyasztásából származó alkohol volt.

rendorseg-szondaztatas.jpg

Egy 59 éves bagodi férfi 2018. június 30. napján 22 óra 03 perckor ittas állapotban
közlekedett Zalaegerszegen, a Hock János úton a Teskándi út irányából az Ola utca felé egy
tehergépkocsival, amikor a Hock János utca 100. számú  ingatlan előtti útszakaszon rendőri ellenőrzés alá vonták.
A férfi által kilélegzett levegőben a cselekmény elkövetésekor 0,33 mg/l és 0,31 mg/l közötti (enyhe fok) alkoholkoncentráció előidézésére alkalmas alkohol volt.


Egy 54 éves zalaegerszegi férfi 2018. július 07. napján 21 óra 45 perckor ittas állapotban közlekedett Zalaegerszegen, a Gébárti úton a Körmendi út irányából a Szentmártoni utca felé egy személykocsival, amikor a Gébárti utca 42. számú ház előtti útszakaszon rendőri ellenőrzés alá vonták.
A férfi  által kilélegzett levegőben a cselekmény elkövetésekor 0,28 mg/l és 0,26 mg/l közötti (enyhe fok) alkoholkoncentráció előidézésére alkalmas alkohol volt.


A megvádolt férfiak  cselekményükkel  megszegték a Kresz 4. § (1) bekezdés c) pontjában foglaltakat, mivel járművezetőként úgy vettek részt a közúti forgalomban, hogy a szervezetükben szeszes ital fogyasztásából származó alkohol volt.

A Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség járművezetés ittas állapotban vétsége miatt emelt vádat a  Zalaegerszegi     Járásbíróságon  büntető végzés  meghozatalára irányuló eljárásban.

A büntető végzés meghozatalára irányuló eljárás lényege az, hogy  a bíróság  az ügyészség indítványára, vagy hivatalból három évi – beismerés esetén kivételesen  öt évi-  szabadságvesztésnél  nem súlyosabban  büntetendő bűncselekmény  esetén  tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján  büntető végzést hoz, ha egyébként az ügy megítélése egyszerű,  a vádlott szabadlábon van, és a büntetés célja tárgyalás nélkül is elérhető.

A bíróság a büntető végzésében  végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést,  közérdekű munkát, pénzbüntetést, foglalkozástól, járművezetéstől eltiltást és más  joghátrányt is alkalmazhat.
A büntető végzés ellen  fellebbezésnek nincs helye,  azonban  8 napon belül tárgyalás tartását lehet kérni, majd a tárgyaláson hozott  határozat ellen lesz lehetőség fellebbezést  bejelenteni - értesült honlapunk dr. Pirger Csabától, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivőjétől.