Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.07.06

Pénz átvétele közben bukott le a zalai vadásztársaságot zsaroló férfi

A 35 éves férfi vádlott 2017 márciusában lépett be tagként egy dél-zalai vadásztársaságba. A vadásztársaság működésére vonatkozó alapszabály és házi szabályzat szerint a tagfelvételi kérelmet benyújtónak felvétele esetén egyszeri belépési díjat kell fizetni. A belépési díj mértékét, befizetésének módját és időpontját az Intéző Bizottság javaslata alapján a Közgyűlés határozza meg, amely 2017. március 1-től 2 millió forint volt. A tag kilépése vagy tagsági viszonyának megszűnése esetén a belépési díjra nem tarthat igényt.

A vádlott és egy vadásztársa belépésükkor készpénzben fizették be a 2 millió forintos vagyoni hozzájárulásukat.
A vádlott közte és a vadásztársaság vezetése között elmérgesedett viszonyt úgy kívánta feloldani, hogy megszünteti tagságát, ugyanakkor a társasággal szemben anyagi igényt is támasztott, távozását 5 millió Ft kifizetéséhez kötötte, mely a saját és a vele egyidőben belépő vadásztársa belépési díját, valamint az általa a társaságnak természetben szolgáltatott termények és berendezések értékét tartalmazta.

vadaszat.jpg

2019. február 20-án felkeresett egy pécsi ügyvédet, akinek elmondta, hogy a társaságból ki akar lépni, a kilépésért 5 millió forintot kért, és olyan adatok, fényképek, iratok állnak a rendelkezésére, amelyek pénzügyi és vadászati visszaéléseket bizonyítanak, ezért az érintetteknek meg kellene egyezniük vele, cserébe a már összekészített feljelentéseket nem teszi meg. Az ügyvéd közbenjárása nyomán a vadásztársaság három tagja úgy nyilatkozott, hogy hajlandóak a vádlottnak 4 millió forintot fizetni.

Az egyik tag 2019. március 19-én a Zalaegerszegi Rendőrkapitánysághoz fordult, elmondta a vádlott által támasztott követelést, illetőleg azt is, hogy nem kíván neki fizetni, mert a társaság pénzügyei rendben vannak, nincs félnivalója. A rendőrkapitányság a feljelentés alapján nyomozást rendelt el, majd ellenőrzött körülmények között egy találkozót szervezetek a vádlott és az egyik tag között Zalaegerszegen a Zala Plaza parkolójában.

Itt az egyik tag a vadásztársaság számlájáról felvett 4 millió forint készpénzzel beszállt a vádlott autójába, a pénzt átadta a vádlottnak, melynek során a vádlott ígéretet tett, hogy a feljelentéseket nem teszi meg, a birtokában levő hangfelvételeket törli, illetve átadott olyan iratokat is, melyek állítása szerint a visszaéléseket bizonyítják.

A pénz átvételét követően a nyomozó hatóság a vádlottat elfogta, az átvett készpénzt tőle lefoglalta.
A férfivel szemben önbíráskodás bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Járási Ügyészség. Az ex-vadászra felfüggesztett börtönbüntetést indítványoznak.

Nem hivatalos forrásból származó információink szerint a megzsarolt vadásztársaság bejegyzési címe a Zala megyei Pötrétén található.