Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.02.16

Pár hetes kutyakölykökkel bukott le az M70-esen

Egy 1977-ben született olasz férfi hazájában elhatározta, hogy Magyarországon illegális kutyatenyészetekből származó kölyökkutyákat vásárol, majd azokat Olaszországba szállítja és értékesíti. A férfi tavaly június 18-án Milánóból Magyarországra utazott az általa vezetett olasz honosságú Opel Zafira típusú személygépkocsival.

A férfi először Nagykátára ment, ahol egy ismeretlen, illegális ebtenyésztéssel foglalkozó személytől 2 db francia buldog jellegű kölyökkutyát vásárolt 600 euro ellenében, amelyeket a jármű rakterében helyezett el. Az olasz ezt követően Nagykőrösre utazott, ahol egy másik illegális ebtenyésztőtől 3 db csivava jellegű kiskutyát vett át 300 euró ellenében, amelyeket szintén a gépjármű rakterében helyezett el.

 

kutyacsempesz-2.jpg

 

Az ismeretlen személyek az állatok kisállat egészségügyi kiskönyveit a férfinek átadták, azonban az állatokba chip beültetés nem történt. A kiskutyák életkora a nyolc hetet nem érte el, a terhelt a 4-5 hetes kiskutyákat az anyaállatoktól jogszabálysértő módon idő előtt választotta el, mely a kölykök számára életveszélyes állapotot, komoly stresszt jelentett.

A kutyacsempész ezen túl nem gondoskodott a biztonságos szállítást lehetővé tevő elhelyezésről, a kölyköket egy fémketrecbe bezárva tartotta, mely kutyaszállításra nem volt alkalmas. A terhelt által vezetett személygépkocsiban ugyan fellelhető volt ivóvíz és kutyaeledel, azonban ezek az állatok számára elérhetetlenek voltak (a minimális mennyiségű kutyatáp a ketrecen kívül volt egy zacskóban elhelyezve, víz a ketrecben nem volt). A talján ezen túl nem rendelkezett az ebek szállításához kötelező kisállat útlevéllel, illetve nem gondoskodott a számukra szükséges oltások meglétéről sem.

A Lenti Rendőrkapitányság járőrei másnap az Olaszországba tartó férfit az M70 autópálya egyik pihenőjében igazoltatták, és elfogták. Az olasz a magyar átvételi helyszíntől Casalmorano-ig tartó, közel 10 órás időtartamra tervezett út során a kiskutyák etetéséről, itatásáról, mozgatásáról nem gondoskodott.

Az átvételi helyszíntől az elfogás helyszínéig tartó minimum 4 óra időtartamú utazás az anyjuktól idő előtt elválasztott kiskutyák számára életveszélyes volt. Az élelemmel és folyadékkal el nem látott kölyökkutyáknál fennállt a kiszáradás veszélye, illetve a fémketrecben való utaztatás az ebek számára megterhelést és veszélyt jelentett.

A csempész által tanúsított bánásmód - különösen az anyjuktól történő indokolatlan idő előtti elválasztás - az állatoknak különös szenvedést okozott, mely miatt mind az 5 kölyök azonnali orvosi ellátást igényelt, életüket csak a gyors állatorvosi beavatkozás mentette meg, azonban ennek ellenére az egyik kiskutyánál maradandó egészségkárosodás következett be.

Az ügyben a Lenti Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat - tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.