Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.11.17

Pálinkaház és hivatal avató Becsehelyen

A múlt héten szerdától-szombatig zajló becsehelyi Márton napi programok részeként pénteken késő délután átadásra, avatásra került a falu új "Pálinkaháza" és a szintén azonos helyen, a földszinten lévő, megújult önkormányzati hivatala. Házi pálinkafőzés tudásbázisának megteremtése címmel még korábban a Becsehely Község Közművelődési és Kulturális Fejlődéséért Alapítvány adott be pályázatot, amelyre közel 47 millió forintot nyertek el - mondta Németh Géza polgármester.

 

becsehely-onkormanyzati-hivatal.jpg

 

becsehely-palinkahaz-2.jpg

 

Az összegből a régi polgármesteri hivatal tetőszerkezetének lebontásával, födém megerősítéssel és sok egyéb műszaki megoldással kialakították az úgynevezett Pálinkaházat. Az új részen oktató, bemutatótermet, egy kiállító teret valamint iroda helyiségeket, raktárt és vizesblokkot alakítottak ki. A projekt részeként többek között a pálinkafőzéssel kapcsolatos oktatásra, főzésre és tanulmányutak lebonyolítása is megvalósult és a nagykanizsai Gazdag Attila közreműködésével kiadásra került a Házi pálinkafőzés című könyv. A polgármester több más 2012 és 2015 között megvalósult falufejlesztési sikerekről is beszámolt.

 

becsehely-palinkahaz-1.jpg

 

becsehely-palinkahaz-3.jpg

 

Avató beszédében Cseresnyés Péter a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője többek között szólt arról a formálódó Mura programról, melyet ő kezdeményezett és hamarosan a kormány elé kerülhet. Mint mondta, a becsehelyi pálinkaházhoz hasonló fejlesztések a térségben már megvannak, csak azokat csokorba kell fűzni és újabbakat kell indítani.

A Mura program tervezési szakasza megkezdődött, amennyiben arra a kormányzat rábólint akkor egy nagyon komoly gazdaságfejlesztés indult el a térségben. Megalkotásra kerülhet az un. Mura-brand és azon belüli márkanév alatt például a becsehelyi pálinka is piaci termék lehet. Az avató szalagot Cseresnyés Péter államtitkár és Németh Géza polgármester vágta át, a megújult épületet Horváth Gábor plébános áldotta meg. A program a faluházban a bormustra eredményhirdetésével és díjátadással folytatódott.