Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.12.15

Óvoda a határon, Molnáriban

A napokban két települést (Molnári, Semjénháza) apróságaira vigyázó, azokat okító Molnári óvodában jártunk, ahol Preksen Lászlóné óvodavezetővel váltottunk szót.

- Mióta működik óvoda Molnáriban?

- 1953 óta van a községben óvoda, már akkor úgy gondolták, hogy nemzetiségi intézményre van szüksége a településnek. A kezdetekkor nem akarták oviba engedni a kicsiket a szülők, aztán idővel rájöttek, hogy ez egy jó dolog, hiszen amíg a gyermekek itt vannak, addig ők nyugodtan végezhetik munkájukat - mondta a kezdetekről szólva Preksen Lászlóné, (Gabriella) aki 1984-ben ebben az óvodában kezdte meg óvónői pályafutását, s egy kis kitérő után ettől a nevelési évtől ismét ebben az intézményben dolgozik kollégájával Tátrai Lajosnéval( Zsuzsival).
Volt idő amikor 50 gyermek is járt ide, a Molnári óvoda akkor még két csoport óvodaként működött, a 90-es évek végére azonban már csak egy csoport maradt 20-25 ovissal.

 

molnari-ovoda.jpg

(Preksen Lászlóné és a Molnári ovisok)


- Mióta hozzák a két falu ovisait ide?

- Néhány éve Molnári és Semjénháza önkormányzatai úgy döntöttek, egységes óvoda-bölcsődét fognak nyitni. A jelenlegi törvényi szabályozás okán lehet 5 bölcsődés gyerekünk is. Mindezzel az volt az önkormányzatok szándéka, hogy a létszámot kicsit növeljék. Most összesen 25 ovisunk és 4 bölcsisünk van, akikre két óvónő vigyáz és egy gondozónő, aki a bölcsisekkel foglalkozik, valamint egy dajka is segíti munkánkat, aki ezeken felül még az óvoda takarítását is elvégzi. A kicsiket a fenntartó önkormányzatok havi váltásban, helyi falubuszokkal hozzák az óvodába, illetve szállítják haza.

- Az óvodai nevelésen kívül milyen programokat szerveznek?

- Részt vettünk a semjénházai falunapon, majd a védőnő által szervezett anyatejes világnapon, szeptemberben ott voltunk a két falu horvát nemzetiségi önkormányzatai által rendezett szüreti felvonuláson. Októberben a Zalaerdő Zrt-nek köszönhetően ellátogattunk az obornaki Nyitnikék erdei iskolába, Tótszerdahelyen a kultúrházban a pécsi horvát színház előadását nézték meg óvodásaink, ahová a jó időre való tekintettel, gyalog mentünk a kicsikkel. Többek között helyben Tök jó hét címmel a tökfaragással is megismerkedtek a kicsik, a Márton napi hagyományokat is megmutattuk nekik és kis műsorral készülünk az idősek köszöntésére - mondta az óvodavezető.

- Az óvodában is ápolják a horvát gyökereket?

-Természetesen, ezt a szülők is előtérbe helyezik. Számukra fontos, hogy gyermekük már az óvodában ismerkedjen meg a nagyszülők által még ma is napi szinten használt nyelvvel. Ovisaink legkönnyebben kis játékos, mozgásos dalokon, mondókákon, gyermekjátékokon keresztül ismerkednek a horvát nyelvvel. Persze, elmondjuk nekik, hogy miről szól az a dal vagy a játék, és a mindennapi dolgokat is horvátul mondjuk. Horvátul köszönnek a napszaknak megfelelően horvátul kérnek fogkrémet, vagy őseink nyelvén kívánnak jó étvágyat. Minden eszközt, amit használunk, megnevezünk, többször ismételjük horvátul, így próbáljuk őket tanítani, nevelni, okítani - hallottuk Preksen Lászlónétól a Molnári óvoda vezetőjétől.