Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.08.11

Orkán erejű szél csapott le Zala megyére

Óriási széllel csapott le Zala megyére a csütörtök esti vihar, jelentős károkat okozva épületekben, elektromos vezetékekben. Jelenleg is dolgoznak a megye hivatásos és önkéntes tűzoltói a károk felszámolásán.

Viharos orkán erejű, helyenként 113 kilométeres széllel érkezett meg a lehűlést okozó vihar Zalára. Jelentős csapadék nem esett, azonban a szél erőssége miatt egész este munkát adott a tűzoltóknak.
A reggeli órákig 184 esetben riasztották a hivatásos és az önkéntes tűzoltókat autókra, járdákra, utakra épületekre dőlt fák eltávolításához.
A vihar leginkább Lenti és Zalaegerszeg vonzáskörzetét érintette, így innen érkezett a legtöbb segélykérő hívás is.
A több, mint száz kilométeres szél jelentős károkat okozott a vasúti felsővezetékekben és az áramszolgáltatásban is, így az éjszaka során szünetelt a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, valamint jelenleg sincs áram közel 7000 ezer fogyasztónál a megyében - írta a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

vihar-zala-megye-1.jpg

(Fotó: archív.Útra dőlt fa a Zala megyei Báza és Bázakerettye között. Fénykép: Husz Lászlóné)


Az ország nyugati részét csütörtök késő este elérő vihar miatt nyolcvankilenc épületben keletkezett kár, az esetek nagy többségében a szél megbontotta a háztetőt vagy fa dőlt az épületre. Péntek reggelig ötszázötven tűzoltói beavatkozásra volt szükség - tájékoztatta az országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-t.

Mukics Dániel elmondta: Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyét érte a vihar, a leginkább érintett települések pedig Zalaegerszeg, Őriszentpéter, Szentgotthárd, Körmend, Lenti és Hévíz. Több helyen akadozott a vasúti közlekedés a sínekre dőlt fák miatt, és közutakon is vannak akadályok.

Villanyvezetékre dőlő fák miatt még szünetel az áramszolgáltatás Veszprém megyében háromezer, Vasban tizenötezer, Zalában hétezer, Győr-Moson-Sopron megyében pedig harmincezer fogyasztónál. Összesen 54 ezer fogyasztási helyen nincs még áram, de csütörtök este tíz után 115 ezer volt ez a szám. A szolgáltatók folyamatosan dolgoznak a hibák elhárításán - fogalmazott híradásában az MTI.

Letenye polgármestere, Farkas Szilárd közölte, hogy a csütörtök esti vihar  károkat okozott a város jelképének számító platánfában valamint a kastélyparkban. A városvezető kéri, hogy a károk elhárításáig a parkot ne látogassák.