Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.07.13

Ön nyert! 107 ezerrel verte át a Lenti férfit a sitten ülő rab

Egy többszörös visszaesőnek minősülő 40 éves fővárosi férfi vagyon elleni és vagyon elleni erőszakos bűncselekmények elkövetése miatt jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetését töltötte a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben.

A férfi a sitten ismeretlen módon és körülmények között megszerezte fogva tartott társának nevére a hozzátartozókkal történő kapcsolattartás céljából kiosztott mobiltelefont, amelybe belehelyezte az ismeretlen körülmények között birtokába került saját SIM kártyáját.

borton-telefon.jpg

Ezután ezen SIM kártya használatával perckor jogtalan haszonszerzési céllal felhívott egy véletlenszerűen kiválasztott Lenti lakost, akinek hiszékenységét kihasználva őt egy nemlétező nyereményjátékra hivatkozva tévedésbe ejtette, amelynek hatására a Lenti sértett két alkalommal összesen 100.000 Ft készpénzt adott fel a sittes ismeretségi körébe tartozó személyeknek a börtönben csücsülő férfi instrukciói szerint.

Később a rab magát valótlanul egy telefontársaság munkatársának adta ki, és a sértettet azzal a valótlan állítással tévesztette meg, hogy az előfizetők között tartott nyereményjátékon 230.000 Ft készpénzt és 1 db mobiltelefont nyert, amely nyeremény átvételének feltétele, hogy a sértett postai úton egy pénzküldő szolgálaton keresztül 60.000 Ft készpénzt adjon fel egy megjelölt személy részére. A megtévesztés hatására a terhelt feltételeit elfogadta, majd a postán pénzküldési szolgáltatás igénybevételével 3.400 Ft-os feladási díj ellenében 60.000 Ft készpénzt adott fel.

A vádlott másnap a hívószámán ismételten felhívta a sértettet, akinek tévedését fenntartva magát újfent a fenti távközlési cég munkatársának adta ki, és közölte a sértettel, hogy a tegnapi küldéssel kapcsolatban probléma merült fel, amely miatt a nyeremény átvételének további feltétele újabb 40.000 Ft feladása egy általa megjelölt személy nevére. A tévedésben lévő sértett a terhelt kérésének eleget tett, ismét a Lenti postára ment, ahol a pénzküldési szolgáltatás igénybevételével 3.400 Ft-os feladási díj ellenében 40.000 Ft készpénzt adott fel a terhelt telefonos útmutatása szerint a terhelt által megnevezett személy nevére.

A sittes csaló a pénzfeladást követően a tévedés fenntartása érdekében telefonon közölte az átvert férfivel, hogy a nyereményét aznap délután futárszolgálat szállítja ki részére, majd bontotta a hívást. A terhelt ígérete ellenére a sértett felé pénzkifizetést nem teljesített, mobiltelefont nem küldött részére.

A csaló cselekményével a sértettnek összesen 106.800 Ft kárt okozott, mely az eljárás során nem térült meg.

Az ügyben a napokban a Lenti Járási Ügyészség csalás vétsége miatt emelt vádat - tájékoztatta honlapunkat dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.

 

loading...