Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.01.19

Nem járatták iskolába gyermekeiket, vádat emeltek ellenük

Egy 1984-ben született férfi és egy 1979-ben született nő élettársi kapcsolatban élnek zalavári lakásukban. A kapcsolatból 2005-ben egy fiú, 2007-ben pedig egy leánygyermek született.

A nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint a szülő kötelessége hogy gondoskodjon gyermeke értelmi, testi, érzelmi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges feltételekről és arról, hogy gyermeke teljesítse kötelességeit továbbá megadjon ehhez minden tőle elvárható segítséget, együttműködve az intézménnyel, figyelemmel kísérje gyermeke fejlődését, tanulmányi eredményét.

iskola.jpg

A gyermekek a 2019/2020. tanévben a Sármelléki Általános Iskolába jártak. A gyermekek az iskolát nem látogatták. A fiú 2019. október hó 25. napjától, a lány 2019. november hó 29. napjától az iskolából rendszeresen hiányoztak. Az iskola vezetése erről a tényről mindkét szülőt tájékoztatta.

Az élettársak szülői értekezletre nem jártak, az iskola és a gyámhatóság jelzéseit figyelmen kívül hagyták a gyermekeik igazolatlan hiányzásai kapcsán. A tantestülettel csak akkor vették fel a kapcsolatot, ha az iskola külön értesítette és behívta őket.

A fiú a 2019/2020. tanévben 291, a lány 202 órát hiányzott igazolatlanul.  A hiányzások okát és miértjét a terheltek nem igazolták és nem tettek meg semmit annak érdekében, hogy a gyermekeik az iskolai hiányzásokat és az ehhez kapcsolódó tanórai mulasztásokat pótolják.

A lány tavaly január 28. napjától a Csapi Térségi Általános Iskola bentlakásos tanulója, ahonnét ismételten igazolatlanul hiányzott. Az igazolatlan órák száma 114 volt. A gyermekek szociális fejlődése elmaradt, veszélyeztetésük tényét megalapozza az iskolalátogatás mellőzése.

A szülők gyermekeik tekintetében nem biztosították a napi rendszerességgel történő iskolába járási kötelezettségüket. Nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy az iskolát rendszeresen látogassák. Mindkét terhelt magatartásával súlyosan veszélyeztette gyermekeik értelmi fejlődését. Tudomásul vették, hogy gyermekeik nem akarnak általános iskolába járni.

Az ügyben a Keszthelyi Járási Ügyészség  kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat - tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.