Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.01.13

Nem büntethető a 14 éves unokáját kivégezni akaró keszthelyi nagypapa

Kóros elmeállapota kizárja büntethetőségét, kényszergyógykezelésére kerülhet sor

A büntetlen, jelenleg előzetes letartóztatásban lévő 61 éves férfi volt feleségével és 14 éves fiúunokájával élt Keszthelyen egy családi házban. Korábban már pszichiátriai kezelés alatt állt, az utóbbi években jelentősen romlott az állapota, de miután nem volt agresszív, újabb kezelésére nem került sor.

A gyermek 2014. szeptember 23-án délután emeleti szobájában számítógépezett, amikor nagyapja bement hozzá kisbaltával és késsel a kezében, rátámadt a gyermekre, a baltával többször a fejére sújtott, majd a menekülő, és védekező sértettet többször meg is akarta szúrni, miközben zavaros vádakkal illette. A gyermeknek a támadások elől sikerült a fürdőszobába zárkóznia, de ide is megpróbált behatolni. Miután a terhelt felhagyott támadási szándékával, és lement a földszintre, a gyermek egy törölközőt csavart a fejére, s a házból kimenekülve segítséget kért a szomszédtól, aki értesítette a mentőket.

Az igazságügyi elmeorvos-szakértő a terheltnél olyan súlyú kóros elmeállapotot diagnosztizált, amely képtelenné tette arra, hogy cselekménye következményeit felismerje, s e felismerésnek megfelelően cselekedjék. A szakértői megállapításokra figyelemmel a terhelt nem büntethető, ezért a Zala Megyei Főügyészség emberölés bűntettének kísérlete miatt a Zalaegerszegi Törvényszéknek indítványozta kényszergyógykezelésének elrendelését azzal, hogy a határozat meghozataláig az előzetes letartóztatása helyett rendelje el ideiglenes kényszergyógykezelését - közölte a Letenye Médiával dr. Pirger Csaba a Zala Megyei Főügyészség szóvivője.