Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.05.20

Migránsokat csempészett át a Murán, Muraszemenyénél

Egy menedékjoggal rendelkező iraki férfi tavaly június 27. és  szeptember 14. között rendszeres haszonszerzési célzattal segítséget nyújtott ahhoz, hogy a Muraszemenye térségében embercsempész szervezet által Horvátországból Magyarországra engedély nélkül a Mura folyón keresztül átcsempészett harmadik országbeli személyeket bújtassa és tovább szállítsa Ausztriába.

Ezt a tevékenységet az embercsempész szervezettel kapcsolatban álló másik iraki állampolgár megbízásából végezte, és a segítségért 11 részletben, utalással 1.345.287 Ft-ot kapott. A terhelt a megbízó, valamint a csempészett emberek szállítását végző ukrán és egy harmadik iraki állampolgároknak az egymással és a csempészett személyekkel való kapcsolattartáshoz a saját nevére illetve fiktív adatokkal mobiltelefonok SIM kártyáit biztosította.

mura.jpg

(A Mura folyó)

Napi rendszerességgel vásárolt és adott át élelmiszert a sofőröknek és a muraszemenyei temetőnél kialakított rejtekhelyen bújtatott ismeretlen harmadik országbeli állampolgárságú, Horvátországból átcsempészett és Ausztriába engedély nélkül továbbszállított személyeknek.

Társaival együttműködve több alkalommal, mint figyelő vett részt az emberek Magyarországról Ausztriába történő átcsempészésében úgy, hogy az autójával előttük haladt a Muraszemenye és Rönök közötti útvonalon illetve felderítette a tábor környékén és a szállítási útvonalon az esetleges rendőri jelenlétet.  

A terhelt egyedül és társaival többször járt gépkocsival Rönök község közelében, azért, hogy a magyar-osztrák határszakaszt mindkét oldalról felderítse, és ezzel segítse az embercsempészés sikerét. A terhelt e tevékenysége során egyedül vagy a társaival legalább tizenhárom alkalommal utazott le egy Volkswagen Sharan típusú személygépkocsival Budapestről Zala megyébe és hét alkalommal Vas megyébe, Rönök község közelébe.

Az ügyben a Nagykanizsai Járási Ügyészség embercsempészés bűntette miatt emelt vádat a napokban - tájékoztatta honlapunkat dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.