Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.04.07

Megölte kisbabáját egy nagykanizsai lány

Egy 2001-ben született nagykanizsai lány 2019. nyarán ismerkedett meg egy férfivel, közöttük viszony szövődött, melyet családtagjaik és közvetlen környezetük előtt nem vállaltak fel. A nő szülei a kapcsolatról 2020. tavaszáig nem tudtak, ritkán találkoztak, telefonos beszélgetések és közösségi oldalon folytatott üzenetek útján tartottak kapcsolatot.

A lány fogamzásgátló tablettát nem szedett, partnerével egyéb fogamzásgátló eszközt nem használtak, 2019. augusztusában pedig teherbe esett. A terhességet a terhelt eltitkolta, rajta a terhesség jeleit hozzátartozói nem fedezték fel.

nagykanizsa-korhaz-babamento-inkubator.jpg

(Babamentő inkubátor a nagykanizsai kanizsai Dorottya Kórház "SZTK" bejáratánál.)

A nő orvoshoz, védőnőhöz nem fordult, terhesgondozáson nem vett részt, azonban alkalmanként a férfit arról tájékoztatta, hogy állapota miatt egészségügyi ellátást kap, melynek alátámasztására ultrahangképet, illetve várandós gondozási kiskönyvből részletet küldött neki.

A nő 2020. május 20.-án 3 óra 22 perckor üzenetet küldött a férfinek, hogy indul a kórházba, majd 4 óra 59 perckor azt üzente neki, hogy a baba elment, lány volt, nem volt egészséges.

Valójában ezen a napon a délutáni órákban megindult a szülés, aki ekkor egyedül tartózkodott a nagykanizsai otthonában, majd életet adott egy 51 cm hosszú, 3000 g súlyú kislánynak. A csecsemőt egy ruhába csavarta, és az ingatlan udvarán lévő fészerben a földre dobta, a csecsemőt a fészerben magára hagyta, és bement a házba tisztálkodni.

Később visszatért az újszülötthöz, aki még élt, nyöszörgött, a csecsemőt bevitte a házba, de nem látta el. A csecsemőt a szobában a nő édesanyja találta meg, és azonnal kórházba vitte. A kislány kritikus állapotban volt, az orvosi kezelés ellenére másnap elhunyt.

Az újszülött halálának oka az órákon át – mintegy 4-5 órán át - fennálló ellátatlanság következtében kialakult oxigénhiányos állapot miatt fellépő agyduzzanatos agyi beékelődés volt.

A kislány halála kórházban születés, vagy a szülést követően a szülő nő vagy környezete általi laikus ellátásban részesítés esetén nem következett volna be, a csecsemő kihordott terhesség végén, terminusra született érett, életképes újszülöttként.

Az ügyben a Zala Megyei Főügyészség emberölés bűntette miatt emelt vádat a napokban - tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.