Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.07.05

Megfojtotta 16 éves unokahúgát a zalai férfi, 13 év börtönt kapott

Július 5-én hozott jogerős ítéletet a Zalaegerszegi Törvényszék annak a férfinak az ügyében, aki 2007-ben megfojtotta unokahúgát, majd holttestét elásta a pincében.
 
A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott és az akkor 16 éves sértett családja egy zalai kistelepülésen (Reziben. A Szerk.) éltek. A férfi édesanyjával és testvérével élt együtt, velük unokahúga jó kapcsolatot ápolt. A vádlott 2006. évet megelőzően sze..ális viszonyt tartott fenn a sértettel, s ezekért az együttlétekért pénzt és cigarettát adott neki.

rezi-emberoles-2.jpg

(B. Jánost 11 év után, de elkapták a rendőrök. Fotó: Zala Megyei Rendőr-főkapitányság)

2007. május 16-án reggel a lány nem szállt fel arra a buszra, amellyel iskolába szokott járni, helyette a vádlottat látogatta meg, hogy pénzt kérjen tőle. Ez alkalommal vitatkoztak, majd a férfi egy – a lány nadrágjából kihúzott – zsinórt tekert a nyaka köré és megfojtotta. Miután a sértett délután nem ért haza, szülei keresni kezdték az ismerősöknél, rokonoknál. A keresésbe a vádlott is bekapcsolódott annak ellenére, hogy a lány holttestét napközben édesanyja házának pincéjében elásta.

2017-ben az eltűnési ügyet ismét megvizsgálta a hatóság, amelynek során a vádlottat poligráfos vizsgálat alá vonták. Ekkor a férfi beismerte tettét, s feltáró beismerő vallomást tett az ölési cselekmény kapcsán.
A 2019. március 7-én megtartott előkészítő ülésen a férfi bírói kérdésre kijelentette, hogy beismerő vallomást tesz és lemond a tárgyaláshoz való jogáról. Bár bevallotta bűnösségét, vallomástétele akadozott, az általa elmondottak nem egyeztek meg mindenben a vádiratban foglaltakkal, így az ügyet a bíró tárgyalásra utalta.

rezi-emberoles.jpg

(A pincében találták meg a lány maradványait)

A férfival szemben két tárgyalási napot követően július 5-én született ítélet. Ennek meghozatalakor a bíróság enyhítő körülményként értékelte az időmúlást, továbbá az ölési cselekményre vonatkozó beismerő vallomását.

Súlyosító volt ugyanakkor büntetett előélete, valamint az, hogy a gyilkosságot hozzátartozója sérelmére követte el. A vádlottat a bíróság bűnösnek mondta ki emberölés bűntettében, ezért 13 év börtönbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A kiszabott szabadságvesztésbe a több mint 1 éves előzetesben töltött idő is beszámít, s a vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítéletet mind az ügyész, mind a vádlott és védője tudomásul vette, így az jogerős - értesült honlapunk dr. Vándor Virágtól, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivőjétől.

11 évig keresték szülei a megfojtott zalai lányt

A vád szerint B.J.I. 2006. évet megelőzően intim viszonyt tartott fenn az akkor 16 éves unokahúgával. A férfi ebben az időben édesanyjával lakott Reziben, ahol a kislány alkalmanként meglátogatta. A vádlott az együttlétekért pénzt és cigarettát adott a lánynak. 2007. május 16-án reggel a lány nem szállt fel arra a buszra, amellyel iskolába szokott járni, helyette a férfit.