Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.08.23

Maszkos, csoportos rablás Zalában

A terheltek közül az I. r.  37 éves  alsópáhoki  férfi, és a IV.r.  43 éves  keszthelyi férfi több évre visszanyúló ismerősi viszonyban álltak, illetve részben munkakapcsolattal rendelkeztek, mivel mindketten őrző-védő szolgáltatással foglalkozó vállalkozást folytattak. 2018. év végén, egymás közti beszélgetéseik során IV.r. terhelt arról tájékoztatta I.r. terheltet, hogy az ismeretségi körébe tartozó, építési-felújítási tevékenységet végző személyek beszámoltak neki egy Nemesbükön egyedül élő rokkantnyugdíjas emberről, aki a családi házát újíttatja fel és nagy összegű készpénzzel rendelkezik.

nemesbuk-rablas-2019.jpg

(Fotók: Zala Megyei Rendőr-főkapitányság)

 

IV.r. terhelt a Nemesbükön élő sértettel személyesen nem találkozott, azonban ismerte lakcímét és olyan információval rendelkezett róla, hogy a házfelújítás költségei kapcsán egy pénzkazettában kb. 100-150 millió Ft összegű készpénzt tart otthonában. IV.r. terhelt mindezek alapján annak lehetőségét vázolta fel I.r. terhelt előtt, hogy a felújítás alatt lévő lakóházba könnyen be lehet jutni és meg lehet kísérelni a pénzt tartalmazó fémkazetta jogtalan eltulajdonítását. 2018. december hónapjában IV.r. terhelt Nemesbükön meg is mutatta I.r. terhelt számára a sértett tulajdonát képező épületet, majd közölte I.r. terhelttel, hogy amennyiben egyedül vagy más társakkal a bűncselekményt végrehajtja, úgy a megszerzett pénzből, a „tippadásért” kb. 5 millió forintra tart igényt.

 

IV.r. terhelt ötlete alapján I.r. terheltben egyértelműen kialakult az a szándék, hogy a sértett készpénzét megszerzi, melyhez ismerőseit, II.r. 32 éves  vindornyaszőlősi férfit és III.r. 28 éves vindornyaszőlősi férfit hívta segítségül, mivel tudta, hogy a testvérpár kedvezőtlen anyagi körülmények között él, így a bűncselekmény megvalósítására könnyen rávehetők.

 

2019. január hónapjában I.r., II.r. és III.r. terheltek meg is állapodtak a közös elkövetésben, majd egyeztetéseket folytattak a sértett pénzének megszerzését, a bűncselekmény kivitelezésének módját illetően. Ennek során a következő időszakban a sértett ingatlanát közösen többször is megtekintették, a lakóépület környezetét feltérképezték, illetve két alkalommal az éjszakai órákban a lakóházhoz is odamentek, melynek során észlelték, hogy a sértettnek egy németjuhász kutyája van, amely az éjszaka folyamán a hátsó kamraajtón belül tartózkodik.

 

nemesbuk-rablas-2019-2.jpg

 

A bűncselekmény tényleges elkövetését megelőző utolsó felderítés alkalmával I.r. terhelt barátnője, az V.r. 29 éves zalaszentmihályi lakos is a terheltekkel tartott és a gépkocsiban ülve a közelben várakozott. V.r. ismerte társai szándékát és felajánlotta segítségét, miszerint a sértett kutyájának „elkábításához” beszerez majd a közforgalomban kapható olyan nyugtatószert, amelyet a kutyák részére általában a szilveszteri tűzijátékok idejére javasolt adni. A terheltek a helyszínen abban is megállapodtak, hogy a bűncselekmény megvalósításának idején a gépkocsijukat V.r. vezeti majd és a sértett lakóháza mögötti úton várakozik társaira, hogy a helyszínt gyorsan el tudják hagyni. A terheltek a bűncselekmény elkövetésének időpontját végül 2019. február 5-én, éjfél utáni időpontra tűzték ki.

 

A megbeszélt időpontban, 2019. február 5-én, hajnali 1 órakor I.r. a tulajdonát képező személygépkocsit vezetve V.r. terhelttel együtt megjelent III.r. vindornyaszőlősi házánál, ahol II.r. és III.r. terheltek már várták őket. V.r. hozta magával az előző napon vásárolt állatnyugtató szert, míg III.r. egy kolbászt vett azzal a céllal, hogy a fecskendő formájú adagolóban lévő szert abba beletöltik és a sértett kutyájának adják. A terheltek ezen kívül az elkövetéshez magukkal vittek az arcukba húzható fekete színű, a szem résznél kivágott sapkákat, harisnyát is.

 

A terheltek 01:20 óra körüli időpontban gépkocsijukkal a helyszínt Zalaköveskút irányából közelítették meg, majd az ingatlan hátsó részénél lévő földúton parkoltak le úgy, hogy a járművet a távozási iránynak megfelelően állították le. V.r. terhelt ekkor elfoglalta helyét a vezetőülésen; ezt megelőzően átadta a nyugtatószert társainak, akik azt a gépkocsi mellett a kolbászba töltötték, majd elindultak a sértett lakóházának irányába.

 

V.r.  terhelt a gépkocsiban maradva abban bízott, hogy társai – a kutya elkábítását követően – az alvó sértett házából a pénzt ellopják, az elkövetésben részt vevő személyek ugyanakkor számítottak arra, hogy a sértett felébredhet, ezért II.r. terhelt egy – a valóságoshoz nagyban hasonlító – játékpisztolyt vitt magával azzal a céllal, hogy ez esetben a pénzt a sértett fenyegetése útján is megszerzik.

 

Hajnali 02:00 óra előtt a terheltek a lakóházat a hátsó udvaron keresztül megközelítve a fejükre húzták a maszkokat, majd a korábban már megismertek szerint a nyitott hátsó ajtón át a ház folyosójára mentek, ahol a sértett kutyájának odaadták a nyugtatóval töltött kolbászt, majd visszaléptek és az épület mellett kb. 10 percet várakoztak, amíg a szer kifejtette hatását. Ezután III.r. a játékpisztolyt a kezében tartva a sértett hálószobájába lépett, majd követte őt testvére, II.r. is, míg I.r. a hálószoba ajtajában állt meg.

 

A sértett a szobába belépő személyek zajára azonnal felébredt, mire III.r. terhelt a játékpisztolyt rá szegezve felszólította, hogy adja át a pénzét, különben lelövi. A sértett közölte, hogy nincs a lakásban pénz; ezért II.r. terhelt egy lámpával világítva az ágy körül kutatásba kezdett, mialatt testvére a pisztolyt folyamatosan az ágyon felülő sértettre szegezve követelte, hogy árulja el a pénz helyét, mert tudják, hogy nagyobb összeget tart otthonában. a sértett a fenyegetés hatására ekkor önként átadta az irattartó tárcáját II.r.terheltnek, mondván, abban van az a kevés pénz, amit otthonában tart.

 

II.r. terhelt ennek ellenére a szobában tovább kutatott és először a sértett két mobiltelefonját találta meg, amit átadott I.r. terhelt  részére, majd nem sokkal később az ágy mellett egy kabát alatt megtalálta azt a pénzkazettát, amelyről információjuk volt és amelyet ténylegesen kerestek.

 

A lezárt állapotú fém pénzkazetta elvételét és megszerzését követően mindhárom terhelt gyorsan távozott az épületből, miközben a sértett két mobiltelefonját az ingatlan hátsó részénél eldobták, megakadályozva ezzel, hogy a sértett rövid időn belül segítséget hívjon. A gépkocsihoz érve a terheltek elmondták V.r. terheltnek, hogy a sértett a cselekmény során felébredt, ezért gyorsan kell menekülniük, melyre figyelemmel – az előzetesen megbeszéltek ellenére – I.r.  terhelt vezette a gépkocsit Vindornyaszőlős irányába, azonban a település előtt mégis átadta a vezetést barátnője számára.


A terheltek a gépkocsival II.r. terhelt vindornyaszőlősi tartózkodási helyére mentek, ahol I.r.  terhelt az udvaron felfeszítette a zárt pénzkazettát, mialatt II.r.  terhelt az elkövetés során viselt ruházatukat, maszkokat a kazánban elégette.

 

A pénzkazetta felfeszítését követően a terheltek észlelték, hogy a remélt 100 milliós nagyságrendű összeg helyett a kazettában összesen 840.000,- Ft és 1.700 EUR készpénz, míg a sértett irattartó tárcájában 10.000,- Ft készpénz volt. I.r., II.r. és III.r. terheltek a fenti összeget egymás között elosztották és jogtalanul eltulajdonították; az irattartó tárcát a kazánban elégették, a felfeszített pénzkazettát a kukába dobva megsemmisítették.

 

A sértett – aki rokkantságánál fogva mozgásában erősen korlátozott és részben más személyek ápolására szorul – ez idő alatt gépkocsijába ülve Nemesbükről Keszthelyre ment és értesítette a rendőrséget a sérelmére elkövetett bűncselekményről.
A terheltek összesen 1.390.175,- Ft kárt okoztak. A kárból I.r.  terhelt lakásán történt lefoglalással 400 EUR (127.100,- Ft) térült meg, valamint I.r. terhelt az eljárás során további 200.000,- Ft-ot a sértett részére megtérített.

 

A Keszthelyi Járási Ügyészség a terheltek ellen fegyveresen, csoportosan, a bűncselekmény elhárítására  idős koránál és  fogyatékosságánál fogva  korlátozottan képes személy  sérelmére elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat- tudtuk meg dr. Pirger Csabától, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivőjétől.