Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.10.15

Magyar-szlovén határmenti együttműködési gyakorlat

Kétnapos együttműködési, értékteremtő gyakorlatot tartott a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Muraszombati Védelmi és Mentési Kirendeltség a szlovén határtól nem messzi Zalabaksa településen.

A zalabaksai gyakorlat fő célja az önkéntes mentőszervezetek, a települési polgári védelmi szervezetek és a szlovén segítő erők együttműködésének gyakorlása, egységes irányítás mellett, a bevont szervezetek alaprendeltetéséből adódó feladatainak ellátásával. A védekezési feladatok begyakorlása során a gyakorlatnak helyszínt biztosító település részére gazdasági haszonnal járó munkát is végeztek a hazai önkéntes mentőszervezetek rendszerben tartó gyakorlata keretében.

 

magyar-szloven-gyakorlat-1.jpg

 

Az eseményen közel százötvenen vettek részt, a környező települések és járások valamint megyei rendeltetésű mentőszervezetek valamint a Lenti Hivatásos Tűzoltóparancsnokság tagjai. Öt helyszínen kellett az alábbi feladatokat végrehajtaniuk:

A Kerka patakban kiépített vízládában lévő mintegy 80 – 90 köbméter kavics, hordalék kitermelése és elszállítása, amit a Kerka Járási Mentőcsoport gépi komponense hajtott végre és ugyanitt a vízládából a víz kiszivattyúzása, és átemelése nagyteljesítményű szivattyúval, amit a szlovén segítő erők hajtottak végre a saját 15000 liter/ perc teljesítményű szivattyújukkal.

Zalabaksa sportpálya melletti korábbi védtöltés áthelyezése, a gát átfordítása a sportpálya délkeleti végétől nyugati irányba és ugyanitt homokzsákos védekezés tovább nyugati irányban (nyúlgát építésével, 1000 db homokzsák és 10 m3 homok beépítésével), amit a Pórszombat, Csesztreg, Zalabaksa Települési Önkéntes Mentőcsoportok állománya hajtottak végre.

 

magyar-szloven-gyakorlat-2-.jpg

 

A Dankó utca végében lévő áteresz kitisztítása, iszapcsapda kialakítása a visszaduzzasztás elkerülésére, amit a Zala Mentőcsoport állománya hajtott végre.
A feltételezett vihar miatt veszélyes fák eltávolítása, és elszállítását kellett végrehajtaniuk, amit a lenti tűzoltók, a Kerka JMCS, és Zalabaksa köteles polgári védelmi szervezet állománya hajtott végre; Zalabaksa be- és kijáratánál a 86-os sz. főúton ellenőrző, áteresztő pont létesítése, amit a Lenti Rendőrkapitányság járőrei a polgárőrökkel biztosítottak, illetve a keresztező mellékutakon forgalomirányítókkal a Zalabaksa települési polgári védelmi szervezet állománya közösen hajtott végre.

Az esemény zárásán Egri Gyula tűzoltó ezredes a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője a következő szavakkal köszönt el az állománytól: „ a közös probléma, a folyókon levonuló árhullámok veszélyeztető hatása, a múltban szükségessé vált védekezések tapasztalatai mind abba az irányba mutatnak, hogy az összefogáson alapuló védekezés mindig hatékonyabb, mint az egyedi.
Éppen ezért van nagy jelentősége annak, hogy sikerült egy olyan közös árvízvédekezési gyakorlatot megszervezni, amelyen ennek az összefogásnak egy mozzanata került begyakorlásra, áthidalva a nyelvi nehézségeket. A gyakorlat másik, nem titkolt célja a gazdasági értékteremtés, és a lakosság biztonságának fokozása volt a gyakorlatnak helyszínt biztosító település számára. „

(Fotó/videó: Cseresznyés Dániel tű. fhdgy - Zala MKI - BM OKF Médiaszever)