Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.11.25

Leszakadt a mennyezet a munkások alatt, 5 méter magasból zuhatnak le

Egy agrármérnök egyetemi végzettségű, zalaegerszegi férfi gyümölcstermesztési ágazatvezetőként állt alkalmazásban az egyik vidéki mezőgazdasági cégnél.  Munkaköréhez tartozott a telephelyen kialakított hűtőház üzemeltetése.

Tavaly októberben a hűtőház tetőterében elhelyezett és felszerelt, az épületben tárolt gyümölcsök hűtését ellátó Busch Mink MN 1142 BV típusú nitrogén generátor meghibásodott, ezért javítása vált szükségessé.  2018. október 19.-én  megtartott eligazítás alkalmával terhelt azt az utasítást adta hat alkalmazottnak,  hogy a hűtőház tetőterének kialakított anyagmozgató nyíláson át egyben le kell hozni a földszintre a meghibásodott nitrogén generátort, hogy javításra el lehessen szállíttatni.

 

munkabaleset.jpg

 

A telephelyen álló hűtőház egy könnyűszerkezetes, előregyártott panelelemekből összeállított lemezépület, melynek mennyezete is szendvicspanel elemekből került kialakításra, így az nem volt teherbíró; de az épület átadása után itt a padlástérben rendszeresen végeztek munkát az alkalmazottak – ellenőrizték a hűtőházzal kapcsolatos körülményeket, valamint javítást is végeztek.  

Az agrármérnök által kiadott utasítás megismerését követően az alkalmazottak röviden felhívták a terhelt figyelmét arra, hogy a nitrogén generátor súlya igen nagy, több száz kilogrammot kitesz; egyben történő átmozgatása a hűtőház padlásterében a hozzávetőlegesen 15 méteren át a kialakított tetőnyílásig túl nagy megterhelés volna a födémnek, valamint a tetőnyíláson egyben nem is emelhető le, mivel mérete azt meghaladja.

A terhelt ekkor megerősítette utasítását arra vonatkozóan, hogy a generátort le kell hozni egyben, mivel a javításhoz ez szükséges. A mérnök a feladat elvégzéséhez további részletet nem közölt, a munkamódszert az alkalmazottakra bízta, munkairányítást nem biztosított, hanem az utasítás kiadását követően eltávozott a hűtőház területéről.

Ezt követően a kapott utasításnak megfelelően az alkalmazottak a délelőtti órákban felmentek a hűtőház padlásterébe, és megkezdték a nitrogén generátor földszintre leszállítását. Megkezdték a több száz kilogramm súlyú nitrogén generátor mozgatását a tetőtérben a kialakított anyagmozgató nyílás felé.

Néhány méter után a hűtőház szendvicspanel mennyezete beszakadt alattuk, és három  munkás   5 méter magasságból a hűtőház földszintjére, a folyosó padlójára  zuhant. Két munkás maradandó sérüléseket, egy munkás pedig súlyos, 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A baleset bekövetkezésének oka az volt, hogy a hűtőház üzemeltetéséért felelős és az épület műszaki kialakítását ismerő terhelt a munkafeladat meghatározása és az utasítása kiadása során könnyelműen bízott a padlás teherbírásában, azonban azt kellő alap nélkül feltételezte, hogy az elbírja a szerelésben közreműködőket és a kiszerelt gépet is. A terhelt nem adott megfelelő utasítást, valamint nem határozta meg megfelelően a munkafeladat elvégzésének munkamódszerét sem, azt rábízta a beosztott munkavállalókra.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási  Ügyészség foglalkozás körében elkövezett  gondatlan veszélyeztetés  vétsége miatt emelt vádat - tájékoztatta honlapunkat dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.

Egyéb forrásból származó információink szerint a munkabaleset a Zala megyei Pórszombaton történt.