Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.08.13

Lekörözött mindenkit Nagypáli, a zalai csodafalu

A napokban hibrierőművet adtak át a zalai ökofaluban, Nagypáliban.
A több mint 500 lelkes településen a 90-es évek vége óta építettek ki napkövető napelem-rendszert, van energiaerdejük, a zöld utakon járó Nagypáli önkormányzati rezsije a minimálisra csökkent.
A megújuló energia használatával érdekes módon maga a falu is újjá született, húsz éve még háromszázan sem laktak itt, mára több mint ötszázra nőtt a falu lélekszáma.
Most hibriderőművet adtak át a gombaházairól is ismert zalai faluban.
Bármelyik magyarországi település példát vehetne Nagypáliról, ahol három éve olyan elektromos robogóval jár a falugondnok, amit a falu saját napelem telepéből "tankol fel".
Amúgy Köcse Tibor polgármester, a hivatal munkatársai is elektromos autóval intézik az ügyeket, ezt is Nagypáliban töltik fel. Egy feltöltéssel 100-150 kilométert tudnak megtenni a falu érdekében.

 

nagypali-okofalu.jpg

 

nagypali-okofalu-2.jpg


A héten átadott szél és a Nap energiáját egyaránt hasznosító hibrid erőmű 5,8 millió forint értékű beruházás keretében valósult meg.
A mintegy 6 kW teljesítményű hibrid erőmű teljesen új fejlesztés, gyakorlatilag a prototípust mutatják be Nagypáliban.
A ceruzának becézett létesítmény hármas funkciót tölt be.
Képes önálló áramtermelő egységként működni, szünetmentes áramforrásként áthidalni az esetleges áramkimaradásokat, továbbá az elektromos hálózatot tápláló rendszerként ugyancsak üzemeltethető, igény szerint.
(Fotók: Vígh László - Facebook)

Bővül a zalai csodafalu

A megújuló energia használatával érdekes módon maga a falu is újjá született, húsz éve még háromszáz...