Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lefizetett nagykanizsai hajléktalanokkal szavaztatott Várföldén

Egy 1992-ben született várföldei férfi 2019. szeptemberében megkeresett három nagykanizsai hajléktalan személyt, hogy jelentkezzenek be állandó lakosként egy várföldei ingatlanba. Közölte velük, hogy erre azért van szükség, hogy a 2019. október 13-án tartandó önkormányzati választáson az általa megnevezett személyekre tudjanak szavazni.

A fiktív bejelentkezés ellentételezéseként fejenként 1000 Ft, a szavazásért pedig egyenként 5000 Ft kifizetését ígérte.
A hajléktalanok a férfi ajánlatát elfogadták, majd a kíséretében 2019. október 8-án megjelentek a Nagykanizsai Okmányirodában, hogy állandó lakosként bejelentkezzenek a megjelölt várföldei ingatlanba.

Mindhárman huzamosabb ideje Nagykanizsán hajléktalan életformát folytattak, a tényleges életvitelszerű beköltözés lehetősége nem merült fel, és nem is történt meg. A lakcím bejelentő lapot a várföldei férfi szerezte be, melyet a tulajdonos írt alá.

A fiktív tartalmú lakcím bejelentő lapokat felhasználva az okmányirodában a várföldei férfi közreműködésével bejelentkeztek, és megkapták a lakcímkártyájukat, mellyel szavazásra jogosultakká váltak, így felvették őket a választási névjegyzékbe. A várföldei férfi a bejelentkezést fejenként 1000 Ft-tal honorálta.

varfolde.jpg

(Fotó: ATV archív)

A várföldei férfi 2019. október 13-án egy gépkocsival megjelent Nagykanizsán, és férfiakat elvitte a McDonalds gyorsétterembe, ellátta őket étellel, itallal, majd Várföldére szállította őket. Ott az italboltban bort fizetett nekik, majd elmagyarázta, hogy kikre kell szavazni.

A biztonság kedvéért egy-egy cédulára a megszavazandók nevét listázva le is írta, és a cédulákat a saját névjegykártyájával együtt át is adta számukra azzal, hogy a rajta szereplő neveket tanulják meg, majd a cédulákat és a névjegykártyákat semmisítsék meg. Az átadott lista szerint polgármester jelöltre, és képviselő jelöltekre kell szavazniuk. A hajléktalanok részt vettek a választáson, és a megjelölt személyekre szavaztak.

A szavazást követően a helyi italboltban találkoztak a várföldei férfival, aki italt fizetett nekik, és átadta mindegyiküknek a megígért 5000-5000 Ft-ot.

A Pécsi Ítélőtábla végzésével megállapította, hogy a 2019. október 13. napján megtartott helyi önkormányzati polgármester és képviselő választáson a Várfölde 001. számú szavazókörben megtartott szavazás jogszabálysértő volt, ezért a szavazást megismételni rendelte, mert a választási bizottság nem vizsgálta, hogy 2019. szeptember 1. napja és október 13. napja között 157 főről 239 főre nőtt a választásra jogosultak száma.
A fiktív lakcím bejelentők ellen intellektuális közokirat-hamisítás bűntette miatt külön eljárásban folyik nyomozás.

A Zala Megyei Főügyészség 1 rendbeli, arra jogosultat anyagi juttatással befolyásolásra törekvéssel elkövetett választás rendje elleni bűntett, valamint 3 rendbeli, közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat - tájékoztatta honlapunkat dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.