Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.04.27

Leesett a kukásautóról, meghalt

Egy 1963-ban született zalabéri férfi 2018. április 24-én a déli órákban  Gyenesdiáson a Lőtéri úton vezette a Renault MDA3C-Seres típusú speciális felépítményű szemétszállító tehergépkocsit a Szőlőhegy út felől a Kümmel köz irányába. A terhelttel tartott még két munkatársa is, szelektív hulladékgyűjtést végeztek.

A hulladékgyűjtő gépjármű csoportvezetője gépkocsivezetőként a terhelt volt, ő irányította a vele lévő rakodók munkáját is. A hulladékgyűjtő tehergépkocsi hátsó munkalépcsőin a kezelőszemélyzet –két férfi- csak hulladékgyűjtéskor, háztól-házig történő közlekedés ideje alatt utazhatott, miközben a jármű sebessége maximum 30 km/h lehetett; ennél hosszabb útszakasz megtétele esetében a hátsó munkalépcsőn utazni tilos volt.

kuka.jpg

A terhelt és munkatársai éppen befejezték a szelektív hulladékgyűjtést a Szőlőhegy út környékén, és innét tehergépkocsival kívántak áthaladni a Lőtéri úton az 1049 méter távolságra lévő Kümmel közhöz, ahol folytatták volna a szelektív hulladékgyűjtését. Ekkor a terhelt (a csoportvezető) felszólította munkatársait, hogy szálljanak be a szemétszállító tehergépkocsi fülkéjébe, és így haladjanak el a Kümmel közhöz.

Egyikük a terhelt felszólításának eleget tett, másikuk, a sértett azonban nem, többszöri felszólítás ellenére is megtagadta, hogy beszálljon a jármű vezetőfülkéjébe és közölte, hogy ő a jármű hátsó munkalépcsőjén kíván utazni, és a bal hátsó munkalépcsőn el is helyezkedett.

A sofőr a többszöri felszólítás eredménytelensége után elindult az általa vezetett szemétszállító tehergépkocsival a Lőtéri úton a Kümmel köz felé 30 km/h alatti sebességgel úgy, hogy tudatában volt és eltűrte azt a körülményt, hogy a jármű haladása során a sértett a tehergépkocsi bal hátsó munkalépcsőjén állva utazott.

Amikor a terhelt a tehergépkocsival a Lőtéri út 54. szám előtti útszakaszra ért, a Szőlőhegy útról történt elindulást követően 463 méter megtételét követően a bal hátsó fellépőn szabálytalanul utazó sértett leesett a járműről, és az úttestre, illetve az úttest bal oldalán húzódó padkára zuhant.

A balesetben elszenvedett sérülések következtében, azokkal ok-okozati összefüggésben a sértett az orvosi kezelés ellenére 2018. május 02-án elhunyt.  
Az ügyben Zalaegerszegi Járási Ügyészség közúti baleset okozásának vétsége miatt a napokban emelt vádat - tájékoztatta honlapunkat dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.