Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.01.29

Lealázta a zalai zsarukat, vádat emeltek ellene

K. (férfi) terhelt még 2017. október 22-én 14:55 órakor közlekedett Zalaegerszeg belterületén a Hock János úton a Teskándi u. irányába az élettársa tulajdonát képező forgalmi rendszámú Citroen Saxo típusú személygépkocsival úgy, hogy a biztonsági övet nem használta.

Cselekményét észlelte a Hock János úton szolgálatot teljesítő és a forgalmi rendszámú Audi A3 típusú, rendészeti jelleggel nem ellátott civil személygépkocsiban várakozó T. rendőr főhadnagy és W. rendőr főtörzsőrmester.

rendorsegi-audi-zala-megye.jpg

(A Zalaegerszegen járőröző civilnek álcázott Audi 3-as. Fotó: ZMRFK)

A szabályszegés elkövetésének szankcionálása végett a rendőrök követni kezdték a K. terhelt által vezetett gépjárművet és a Teskándi úton közvetlenül mögötte haladva megkülönböztető fény-és hangjelzés alkalmazásával megállásra szólították fel.
A terhelt a felszólításnak nem tett eleget, nem húzódott le az út jobb szélére, csak akkor, amikor az őt intézkedés alá vonni szándékozó rendőrök megelőzték a személygépkocsiját és elé hajtottak.

Az intézkedést vezető T. rendőr főhadnagy közölte K. terhelttel a rendőri intézkedés tényét és okát, valamint, hogy a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt 10 000,- Ft közigazgatási bírságot alkalmaz vele szemben, továbbá közlekedési szabálysértés miatt feljelentést tesz ellene, mert a megkülönböztető jelzést használó gépjármű részére nem biztosított elsőbbséget.

K. terhelt vitatta ezen utóbbi intézkedés jogosságát és a vele szemben intézkedő rendőröket többször „idióta, b...., f.....”-nak nevezve, mely kifejezések alkalmasak voltak T. rendőr főhadnagy és W. rendőr főtörzsőrmester becsületének csorbítására.

A rendőri intézkedést követően – még mindig az intézkedés alá vonása miatti felháborodásában – K. terhelt a egy közösségi oldal „Zalaegerszeg és környéke traffipax info” megnevezésű zárt csoportjában olyan megjegyzéseket tett közzé, melyekben nagy nyilvánosság előtt sérelmezte a vele szembeni rendőri intézkedést és az intézkedést foganatosító két rendőrt - nevüket monogram szerint megjelölve - fenti, becsületsértő kifejezésekkel illette.

Ezen túlmenően W. rendőr főtörzsőrmester személyes Facebook profiljára  üzenetben további olyan becsületsértő megjegyzéseket küldött, mint „bólogató kutya”, „arc nélküli ember”.

Mindezek miatt K.-t 2 rendbeli, a Btk. 227.§ (1) bekezdés a) pontjába ütköző és a Btk. 231.§ (2) bekezdése szerint büntetendő becsületsértés vétségével vádolta meg a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség - értesült a Letenye Média dr. Pirger Csabától a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivőjétől.