Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.07.26

Közel 1 milliót érő fokozottan védett madarakat pusztított el a zalai férfi

A húsz éve főállású méhészként dolgozó, 43 éves férfi 2020. június 1-én reggel észlelte, hogy a méhesében több gyurgyalag röpköd és eszi a méheket, ezért elhatározta, hogy eltömíti a madarak költőüregeit és így azok majd nem raknak fészket a közelben. A vádlott e célból magához vett az előzőleg tűzifának felfűrészelt akácfából több darabot, majd azokkal a közeli homokbányába ment, ahol a gyurgyalagok meredek homokfalba vájt költőhelyei voltak.

A gyurgyalag, népies nevén: méhészmadár fokozottan védett állatfaj, természetvédelmi értéke egyedenként 100 000,-Ft.
A gyurgyalag folyópartok, bányaterületek, utak meredek partfalába fúrt üregben fészkel, általában telepesen. A fészekalagút (üreg) hossza 70-150 centiméter közötti, egyenes, vagy enyhén ívelt, a vége széles és fészkelő kamrában végződik. Az üregek szellőzését, a légzéshez szükséges friss oxigén biztosítását a ki és berepülő madarak által okozott légáramlás biztosítja.

Amikor a vádlott a bányához ment, a homokfalban 56-60 költőüreg volt, melyek közül mintegy 25-30 üreg volt lakott. A férfi a magával vitt akácfadarabokat 15 költőüregbe belerakta, így eldugaszolva azok bejáratát.
2020. június 2. napján bejelentés alapján egy természetvédelmi őr a volt homokbányához ment és több üregből eltávolította az akácfadarabokat.

gyurgyalag.jpg

(Gyurgyalagok. Fotó: Wikipédia)

Az eltorlaszolások következtében a kotló madarak nem tudtak kijutni az üregekből, a kint rekedt madarak pedig nem tudtak bejutni a fészekbe. A bent rekedt madarak táplálék és kellő mennyiségű oxigén hiányában legyengültek, vagy elpusztultak. A kint rekedt madarak nem tudtak a  tojásokon költeni, így a madarak testmelegének tartós hiánya miatt a tojások lehűltek, a bennük lévő embriók elhaltak.   

A vádlott magatartása következtében az egyik költőüregben egy kotló madár és az alatta lévő legalább egy tojásban lévő embrió, egy másik költőüregben hat tojásban lévő embrió, míg egy harmadik költőüregben legalább egy tojásban lévő embrió elpusztult. Tehát a vádlott a fokozottan védett gyurgyalag összesen legalább kilenc egyedét pusztította el. Az elpusztított egyedek természetvédelmi értéke összesen legalább 900 000,-Ft volt.

A férfivel szemben természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Járási Ügyészség - tudatta honlapunkkal hétfőn dr. Jánky Judit, a Zala Megyei Főügyészség ügyésze, helyettes szóvivője.
Sajtóinformációk szerint az eset a Zala megyei Söjtörön történt.