Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.11.15

Koronavírus-körkép Zalából: több faluban teszteket vett az önkormányzat

Több zalai településen teszteket vásárolt az önkormányzat, a 10 ezer feletti lélekszámú városokban kötelező a maszkviselés.

Balaicz Zoltán zalaegerszegi polgármester Facebook oldalán többek között közölte, hogy a helyi járványügyi bizottság csütörtökön úgy döntött, újraindul a 70 év feletti zalaegerszegi polgárokat támogató „Segít a város” program, ennek részletei hamarosan megismerhetők lesznek, működése ugyanaz a metódus lesz, mint az első hullám időszakában. Az Egerszegi Advent adventi vásár a központi rendeletnek megfelelően elmarad. Természetesen a hangulat érdekében karácsonyi dekorációval és fényekkel feldíszítjük a várost, városi és városrészi karácsonyfák is lesznek, talán az élő betlehem is kitelepülhet néhány napra az ünnepek előtt, de pavilonok és programok nem lesznek - írta a városvezető. Zalaegerszegen közterületeken kötelező a maszkviselés.

Arról már korábban döntöttünk, hogy elmarad az idei Egerszegi Kapocs rendezvény, a Senior Akadémia programjai, a ZTE 100 éves történetét bemutató emlékkonferencia, a városi szilveszter, az újévi köszöntő és tűzijáték (ez utóbbi végleg elmarad, helyére 2022-től a klímavédelmi szempontokra, valamint a kisbabás családokra és a kutyatartókra tekintettel fényjáték és lézershow lép), valamint az újévi fogadás is.
Az önkormányzati vendégház bérbeadásának lehetőségét felfüggesztettük - közölte Balaicz Zoltán.

 

koronavirus-teszt.jpg

 

Balogh László nagykanizsai polgármester tájékoztatása szerint pénteken 225 fő volt karanténban, közülük 151 főnél mutatták ki a fertőzést. A dél-zalai városban csütörtöktől minden nyilvános helyen és közterületen kötelező a maszkviselés. Kivételt képez ez alól a szabadtéri sporttevékenység, valamint a parkok, illetve zöldterületek, ahol a maszk viselése továbbra sem kötelező. Az adventi programokat Nagykanizsán is lefújták.

Vasárnaponként a Csarnok Üzletház (vásárcsarnok) és a Bolhapiac működése szünetel. Személyes egyeztetés alapján a magán használtcikk vásár is zárva tart ezen időszakban. A Keleti városrészben található kutyafuttató nyitva áll a kutyatulajdonosok és kedvenceik előtt a védelmi intézkedések betartása mellett - tudatta Facebook oldalán Balogh László.

 

Letenyén szombaton 24 fő volt az igazolt fertőzöttek száma, rajtuk kívül megfigyelés alatt 13 fő volt a kisvárosban. A településen a városvezető nem rendelt el kötelező közterületi maszkhasználatot.

Az önkormányzat által fenntartott intézmények bezárását a polgármesterek részére megadott felhatalmazás alapján lehet elrendelni, de az általános iskola, az óvoda, valamint a bölcsőde a 484/2020. (XI. 10.) Kormányrendeletben megfogalmazottak alapján nyitva maradnak és a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett működhetnek - tájékoztatott Facebook oldalán Farkas Szilárd polgármester. A Letenyei Hóvirág Óvoda dolgozóit tesztelik. A karácsonyi - adventi - vásárok az idén Letenyén sem lesznek megtartva.

 

Bázakerettye Község Önkormányzata saját költségére az Abbott cégtől covid gyorsteszteket szerzett be abból a célból, hogy gyorsítani tudjuk az érintettek tesztelését a településen.
Mindenki által ismert tény, hogy vannak, akik munkájuk miatt több személyes kontaktusnak vannak kitéve, mint egy átlag ember. Ők a szociális ellátásban dolgozók, a pedagógusok, a falugondnok és az önkormányzat dolgozói, valamint mindenki más, aki hivatalból több emberrel találkozik.

Bázakerettye háziorvosa minden esetben eldönti, hogy orvosilag szükséges-e a teszt elvégzése és amennyiben a döntés szerint el kell végezni helyi lakosnál a tesztet. Ellentétben a rosszindulatú híreszteléssel bázakerettyei lakosoknak természetesen ingyen végzik el a tesztet a rendelőben. Ugyanígy az önkormányzat költségére díjmentesen kerültek tesztelésre azok a dolgozók, akiknél ezt a háziorvos szükségesnek ítélte.

Mivel azonban jelenleg sokszor napokat kell várni a laborokban a mintavételi időpontra azok számára, akik saját döntésük alapján szeretnék gyorsabban megtudni az esetleges érintettségüket 10.000 forintos díjon kerül elvégzésre a vizsgálat. A cél tehát nem a nyerészkedés, hanem a fertőzöttek gyorsabb felderítése, a további fertőzések elkerülése. Fontos kiemelni azt is, hogy a hatályos népegészségügyi ajánlás alapján az antigén tesztek NEM használhatók tömeges lakossági tesztelésre.
Ha már elérkeztünk a pozitív eredményhez, akkor ki kell emelnünk azt is, hogy ezen teszt pozitív eredménye alapján el lehet rendelni a karantént, nincs szükség külön mentő által elvégzett tesztre.  A karantén elrendelésére kizárólag az ÁNTSZ jogosult, miután értesült a vizsgálat eredményéről. (Ennek van átfutási ideje.)

Itt kezdődik minden pozitív teszttel rendelkező bázakerettyei lakos személyes felelőssége. Akinek a gyorstesztje pozitív, az nagyon nagy eséllyel covid fertőzött. Saját és a környezete jól felfogott érdekében kérjük, hogy akkor is maradjon ÖNKÉNTESEN karanténban, ha erről még nincs hatósági határozata, hisz azt csak napokkal később a mentők által elvégzett PCR tesztet követően kapja majd meg. A közvetlen együtt élő családtagokat kérjük, szintén így járjanak el. Így tudjuk megelőzni, hogy nagy számú megbetegedéssel kelljen szembe néznünk.
Aki érintetté válik értesítse az önkormányzatot, vagy a falugondnokot, hogy minden szükséges dolgot intézni tudjunk számára, kérjük maradjon az otthonában - közölte a falu Facebook oldalán pénteken Csatlós Csilla polgármester.

 

A Zala megyei Surdon az önkormányzat saját költségvetése terhére a település valamennyi lakóját önkéntes alapon teszteli. A több mint 600 lelkes település lakói közül az első körben 110 embernek kétféle tesztet vásároltak.

 

A szintén zalai, mintegy 670 lakosú Beleznán az önkormányzat a szennyvíztisztító-telepén vetet mintát - a nagyvárosokhoz hasonlóan -, hogy az eddig fertőzésmentesnek tudott településen kimutatható-e a koronavírus örökítőanyaga.

Zala megyében a vasárnapi adatok szerint a járvány kitörése óta 3599 fő fertőződött meg koronavírussal.